Opinió

Tot seria millor si abordéssim la profunditat de la integració junts i en el marc d’un únic pla coherent. La resistència dels governs i polítics nacionals que s’aferren al seu poder o es troben atrapats en la il·lusió de les respostes nacionals és miop. Les crisis que amenacen Europa tenen arrels i solucions comunes (Carta de balanç de 2015 del secretari general de la Union of European Federalists, UEF, Paolo Vacca)

El 2015, Europa s’ha mogut sense descans d’una crisi a l’altra: la crisi de la zona euro, la crisi dels refugiats i la crisi de Schengen. Cadascuna d’elles ha infringit durs cops a la solidaritat política i econòmica europea i al projecte europeu en el seu conjunt. Cadascuna ha debilitat la construcció de la UE i ha evidenciat més que mai els límits de les respostes de la UE i dels seus estats membre. Avui dia la idea d’una Europa federal és simplement aclaparadora.  Les crisis que amenacen Europa tenen arrels i solucions comunes.

Cadascuna d’elles respon al fet que el projecte europeu va quedar incomplet: una unió monetària sense una unió fiscal i econòmica, la lliure circulació sense una gestió europea de les fronteres exteriors i l’eliminació dels controls a les fronteres interiors sense capacitat d’una seguretat i intel·ligència comuna. La finalització d’aquests projectes requereix tocar àrees clau de la sobirania nacional dels estats. Cada un requereix un difícil equilibri entre el risc i la distribució de la càrrega a nivell europeu i els límits a la formulació de les polítiques nacionals. Cada un requereix fer front a la necessitat d’un govern federal europeu amb legitimitat democràtica, eines i recursos per actuar amb eficàcia i rapidesa. Tot seria millor si abordéssim la profunditat de la integració junts i en el marc d’un únic pla coherent. Però la resistència dels governs i polítics nacionals que s’aferren al seu poder o es troben atrapats en la il·lusió de les respostes nacionals, és ferotge, ja que és miop.

Serà el 2016 diferent? Les propostes de la Comissió Europea sobre la governança de la zona euro, la gestió de les fronteres i els refugiats són passos en la direcció correcta, però el ritme i l’escala estan lluny del que és necessari. Ells establiran l'”agenda política” de l’any que ve, que ofereix terreny per defensar solucions federals. El Parlament Europeu seguirà treballant en la proposta de millora de les institucions de la UE dins i fora dels Tractats actuals. Això pot aplanar el camí per a una “agenda institucional” de les reformes que ofereixin de nou alè per defensar solucions federals. El referèndum britànic planteja la possibilitat d’un doble cercle de la UE (una zona euro més profundament integrada i un cercle exterior més flexiblement integrat) posant llum sobre la política i les agendes institucionals. Qualsevol cosa és possible. Que les decisions siguin les correctes depèn també de la nostra feina com a Federalistes Europeus.

Els meus millors desitjos per a l’Any Nou .

Paolo Vacca , Secretari General de la UEF

Traducció i edició de Natalia Gimeno i Beatriz Silva