ActualitatEditorialOpinió

La situació de processament i d’empresonament d’alguns dels dirigents del “procés” ha estat en els últims anys una benedicció pel moviment independentista. La reclamació de la seva posta en llibertat, i posterior absolució, ha permès esquivar el debat i la crítica sobre les seves accions, sobre els seus objectius i sobre la frivolitat de la seva estratègia. Com goseu parlar-nos de política, diuen, si el que està en joc és la llibertat i els drets humans més bàsics? Amb independència de la innegablement dolorosa situació d’aquestes persones, això ha permès instrumentalitzar-la sectàriament, a través de mil i una accions suposadament solidàries, de tota mena, més caracteritzades per la sentimentalitat que per la racionalitat política o jurídica ( com es va posar de manifest, i de quina manera, en el judici).

La imminent publicació de la Sentència del Tribunal Suprem acabarà amb aquesta situació. El seu contingut encara és una incògnita; però s’haurà acabat amb l’especulació, amb els intents de pressionar els tribunals o amb les interpretacions legals agafades pels pèls.

La pregunta que ens haurem de fer és quina situació es generarà a Catalunya i al conjunt d’Espanya a partir d’ara. El president Quim Torra i el general en cap de la Guàrdia Civil han coincidit en utilitzar la mateixa expressió: “ho tornarem a fer”. Però algú que utilitzi el cap per entendre i per pensar sap que repetir els comportaments porta a la repetició de les conseqüències; i si l’independentisme feréstec i l’instrument de la força anuncien que tornaran a fer el que ja han fet, aleshores serà precís un moviment ciutadà seriós, democràtic, ferm i àmpliament majoritari, per reivindicar i aconseguir un punt i apart, desplaçar les reaccions primàries i començar a construir una nova situació política, tant a Catalunya com a Espanya.

L’ambient irrespirable dels últims anys no pot durar més; entre altres raons, per què només hi viuen bé els indesitjables. Federalistes d’Esquerres vol cridar a la serenitat i a la reflexió en els propers dies, davant tant de la sentència com dels intents de sacsejar la consciència ciutadana; i es proposa, en col·laboració amb totes les entitats que vulguin superar l’actual situació, a posar en marxa iniciatives que permetin avançar.