ActualitatTertúlia

Federalistes d’Esquerres va organitzar el passat 5 de setembre un debat entre el diplomàtic i assagista Juan Claudio de Ramón i la professora de Dret Constitucional de la UB Argelia Queralt a la Sala d’Actes del Centre Aragonès de Barcelona.
El col·loqui, que va ser moderat per la vicepresidenta de l’entitat, Mireia Esteva, va aconseguir omplir tota la sala d’aquest recinte ubicat al districte de Ciutat Vella de Barcelona. L’encontre va estar dividit en quatre grans blocs, dels quals el darrer eren qüestions o dubtes formulats pel públic. Els tres primers blocs eren reflexions o preguntes plantejades per la vicepresidenta Mireia Esteva i els convidats, Juan Claudio de Ramón i Argelia Queralt, disposaven de deu minuts per respondre-les.
L’objectiu de la trobada va ser debatre entorn la compatibilitat d’ideologies com el nacionalisme, el federalisme o el catalanisme. El diplomàtic Juan Claudio de Ramón va afirmar que “nacionalisme i federalisme són ideologies incompatibles i que la qüestió catalana no només afecta a la societat catalana”. Va posar de manifest que és una qüestió que també l’afecta ja que “hi ha llaços i no vol que es trenquin”. Va subratllar també que el federalisme “és una forma de govern que permet la convivència”. En canvi, va justificar així la compatibilitat entre catalanisme i federalisme: “el catalanisme ha de pensar no només el paper de Catalunya a Espanya sinó també el paper d’Espanya a Catalunya, si es planteja en aquests termes, és totalment compatible catalanisme i federalisme”.
Per la seva banda, Argelia Queralt va definir el federalisme com “aquella forma de govern que en un estat descentralitzat permet gestionar les diversitats dels diferents territoris”. D’altra banda, va manifestar la seva catalanitat expressant que “se sent identificada amb una llengua, un entorn…”. Queralt també va reiterar que “Catalunya, com a subjecte polític, no té dret a l’autodeterminació”.