ActualitatNotícies

El passat 3 de Juliol va tenir lloc a Mataró un nou acte de presentació del llibre “Missió Federal”, escrit per Francesc Trillas.

La presentadora de l’acte, la professora de la UOC i membre de Federalistes d’Esquerres, Maria Antònia Guardiola, va afirmar que el libre li semblava una defensa apassionada del federalisme, i que ella animava a tothom a encomanar-se d’aquest esperit.

L’autor del llibre, Francesc Trillas, va posar l’èmfasi en l’oportunitat que s’obria amb les victòries de les esquerres en les darreres eleccions, per iniciar un període de reformes federalitzants i de mà estesa i cooperació (amb abraçades incloses, com va dir un participant a l’acte). És hora de posar-nos a governar a tots els nivells per fer front als greus problemes socials existents.

En el debat amb el públic assistent, es va valorar la necessitat de superar la percepció d’indefinició que sovint envolta el federalisme. Trillas va suggerir que seria potser desitjable resumir les propostes en quatre punts, però per altra banda va remarcar que igual que les llistes de punts era important l’emoció i la passió per uns valors.

Un membre del públic assistent va recordar que l’ex conseller Antoni Castells havia dit a Mataró mateix que a fora de Catalunya no hi havia federalistes (i per això com un altre ex conseller, Quim Nadal, segons un article recent a la publicació del Penedès Tres de Vuit, l’Espanya federal era tan utòpica com la independència de Catalunya). Francesc Trillas va respondre que si realment Castells havia dit això, ell no hi estava gens d’acord (Ximo Puig no és federalista? Francina Armengol? Enrique Barón?…), perquè si no hi ha federalistes no s’explica que el Congrés de Diputats i el Senat espanyols hagin escollit recentment presidències federalistes. L’estereotip de l’absència de federalistes més enllà de l’Ebre és una versió light del vici nacionalista de ficar sempre les culpes als altres i no assumir les pròpies responsabilitats. L’Espanya federal, igual que l’Europa federal, no són utopies, sinó projectes a mig fer que seguiran evolucionant en una direcció o una altre segons la força amb què tothom defensi les idees federalistes, incloent els ex consellers de la Generalitat.

L’acte va comptar amb la presència, entre altres personalitats, de l’ex alcalde de Mataró Manuel Mas, així com de Sergi Morales i Núria Moreno, actualment Tinents d’Alcalde de l’Ajuntament de Mataró, i candidats per En Comú Podem i el PSC, respectivament, a les darreres eleccions municipals. Moreno va dir després de l’acte que havia decidit fer-se membre de Federalistes d’Esquerres, i Morales va fer una piulada a Twitter durant l’acte dient “Cada vegada més clar que l’unica sortida és un projecte compartit, de diàleg i que no exclogui a ningú.”

El pròxim acte de presentació de “Missió Federal” tindrà lloc a la llibreria Blanquerna de Madrid el dia 19 de setembre a les 19h. Aquelles persones que encara no tinguin un exemplar del llibre, el poden adquirir en algun dels actes de presentació, o encara més de pressa comprant-lo on line al lloc web de l’editorial Bubok, en aquest link:

https://www.bubok.es/libros/258906/MISSIO-FEDERAL-Cap-a-una-solucio-compartida-a-Catalunya