ActualitatOpinió

“Repeteixo la idea inicial: el resultat de les eleccions del 28-A obliga tots els actors polítics a aprendre a administrar la complexitat, una tasca que compartim amb les principals democràcies del nostre entorn. El marc constitucional i l’espai comú europeu, en què Espanya ha delegat sobirania, són el terreny de joc en el qual es poden i s’han de canalitzar les demandes catalanes.

Mentrestant, la renúncia a l’unilateralisme és una exigència per a tothom. Ho va aprendre l’independentisme a la tardor del 2017 i ho han après ara les tres dretes (no es combat el guió original de Vox amb succedanis, dit sigui entre parèntesis). No es podia governar Catalunya contra Espanya i sense Europa. I tampoc no es pot governar Espanya contra Catalunya i amb forces que, com Vox, encenen les alarmes a la Unió Europea.”

 

El triomf de la complexitat (El Periódico, 29 d’abril de 2019)