ActualitatOpinió

El problema el tenen els britànics, però s’ha estès pràcticament per tota Europa i els Estats Units. El nacionalisme populista, dos conceptes que xoquen amb la idea troncal de la Unió Europea, l’agita Steve Bannon des d’un monestir romà i actua a través de personatges com SalviniOrbán, Le Pen i altres companys de viatge que pretenen donar la volta al Parlament Europeu en les eleccions de maig. Pot ser que no guanyin, però sí que el seu discurs ha penetrat en pràcticament tots els partits conservadors europeus. El cas de Theresa May és emblemàtic. Volen que Europa torni als compartiments estancs, a les fronteres i als visats, agitant el nacionalisme excloent i el populisme que es deixa arrossegar per discursos com el de Trump o el de Bolsonaro. La batalla global la gestionen agitant les petites batalles locals. Percebo que Catalunya, sense saber-ho ni desitjar-ho, està en aquest tauler geopolític global.”

Nacionalismes populistes (La Vanguardia, 28 de març de 2019)