ActualitatNotícies

Joan Herrera: “El preu de l’energia és immoral”

Un centenar de persones analitza a Granollers els objectius de sostenibilitat

El Govern de Pedro Sánchez voldria incidir a la baixa en el preu de l’energia elèctrica, el problema és l’actual correlació de forces en el Congrés dels Diputats. Així ho va assegurar ahir a Granollers Joan Herrera, director de l’Institut per a l’Estalvi d’Energia, organisme dependent del Ministeri de Transició Ecològica. En la seva opinió, el sistema que s’utilitza actualment per a calcular el preu de l’electricitat fa que el cost a l’usuari, encara que “legal, sigui immoral”. I també ineficient, la qual cosa fa més urgent la seva revisió.

Herrera va fer aquestes afirmacions durant la seva intervenció en les segones jornades Federalisme i municipi, celebrades ahir a Granollers. Les sessions van estar centrades en el desenvolupament de l’Agenda 2030, que contempla els desenvolupaments sostenibles al medi ambient, educació, drets humans i altres aspectes. En ella van intervenir també els de la ciutat, Josep Mayoral, Sant Boi, Lluïsa Moret; l’exalcaldessa de Mollet, Montserrat Tura; la directora de Relacions Internacionals de la Federació Espanyola de Municipis, Juana López, i Joan Botella, president de Federalistes d’Esquerres, entitat que organitzava la trobada. Botella va sostenir que el federalisme “no és partidista, però tampoc apolític”.

La clau del problema energètic, va sostenir Herrera, és la fiscalitat sobre les energies. A Espanya està entorn del 2,7%, mentre que en països com Dinamarca ronden el 4%. Però un augment impositiu en aquests moments topa amb dos obstacles: la “precarietat” del govern socialista i la revolta de les armilles grogues a França.

No obstant això, es va mostrar molt optimista respecte al futur. Parafrasejant, gairebé a Lenin quan va dir que la revolució era “electrificació més soviets”, Herrera va vaticinar que les modificacions en la regulació de l’energia permetran que el futur sigui una espècie d’ “electrificació i ciutat”. Les normes que permetran la generació i autoconsum, a més de l’agregació productiva, facilitaran que a les ciutats s’instal·lin generadors compartits de manera que en les energies renovables puguin competir definitivament amb les fòssils. “Espanya és rica en biomassa, vent i sol, però molt pobre en energies d’origen fòssil, de manera que cal apostar per aquestes noves fórmules”, va afegir, sobretot quan el cost de l’energia fotovoltaica és ja el 70% inferior a la importada.

Es va pronunciar també Herrera sobre el futur de la indústria automobilística, reconeixent que la producció de cotxes elèctrics suposa un 30% menys d’ocupació que la producció de vehicles de combustió, va plantejar que el problema és un altre: “Quan la Xina i Corea posin a Europa cotxes elèctrics a un preu que oscil·li entre els 18.000 i els 20.000 euros, l’elecció no serà entre el 100% i el 70% sinó entre el 70% i res”. Al que caldrà afegir que en el futur la gent no tindrà un cotxe en propietat sinó que s’imposarà el dret a l’ús d’un vehicle compartit.

També es va mostrar optimista Montserrat Tura, recordant que l’actuació dels alcaldes al capdavant del Consorci del Besòs va ser el que va permetre la regeneració del riu, va animar a seguir per aquesta via recordant que els peixos no van arribar solos i, també, que la lluita pel medi ambient és una variant de la lluita de classes perquè “no és una causalitat que els rius contaminats no passin mai prop de les cases dels rics”. En un sentit similar es va expressar Lluïsa Moret, que va explicar l’activitat que en defensa del medi ambient es duu a terme en Sant Boi.