ActualitatOpinió

“Europa està en perill.

A tot arreu augmenten les crítiques, els afronts, les desercions.

Acabar amb la construcció europea, retrobar l'”ànima de les nacions”, reconnectar amb una “identitat perduda” que no existeix, moltes vegades, més que en la imaginació dels demagogs: aquest és el programa comú de les forces populistes que estan inundant el continent.

Atacada des de dins per falsos profetes borratxos de ressentiment, que creuen que la seva hora ha arribat, abandonada des de fora pels dos grans aliats —de l’altre costat del Canal de la Manxa i de l’altre costat de l’Atlàntic— que, en el segle XX, la van salvar en dues ocasions del suïcidi, presa de les maniobres cada vegada menys dissimulades del senyor del Kremlin, Europa, com a idea, voluntat i representació, està desintegrant-se davant els nostres ulls.

La Casa Europea, en flames (El País, 27 de gener de 2019)