ActualitatOpinió

“George Orwell en la seva crítica al Mein Kampf advertia que els humans no només necessitem benestar i bons sous, sinó també, a vegades, sentir-nos herois i marxar darrere de les banderes, lluitar i sacrificar-nos. Per això, Hitler havia captivat als alemanys oferint-los “combat, risc i mort”. Ho cita Atran, qui també contrasta la reacció de Chaplin i la de Clair en veure El triomf de la voluntat. Chaplin va riure i va filmar El gran dictador, però Clair, preocupat, li va advertir: “Si els nostres joves veuen això, estem perduts”. Atran creu que el perill segueix aquí. Jo matiso que només es convertirà en una altra guerra el dia en què ens posem a desfilar després d’una bandera perquè no tenim ja res que perdre.”

Entrevista a Scott Atran (La Vanguardia, 24 de gener de 2019)