ActualitatEditorialOpinió

Tots som conscients de la immensitat de les tasques que l’esperen, de la feblesa parlamentària del nou govern i de l’heterogeneïtat de la coalició de que l’ha elegit. Però des del primer moment, abans d’haver pres cap decisió política trascendent, ha mostrat un estil i unes maneres de fer en les què Federalistes d’Esquerres ens reconeixem plenament.

De manera inesperada, i contra tots els pronòstics, la moció de censura formulada pel grup socialista contra el govern Rajoy ha tingut èxit: Pedro Sánchez és ara el president d’un govern format per ministres del PSOE i amb el suport parlamentari de Podemos i els grups nacionalistes catalans, bascos i canaris.
Encara que el disparador de la moció de censura fos la publicació de la senténcia sobre el cas Gurthel (precisem : la primera senténcia; n’hi haurà més), és evident que l’expulsió del PP del govern central representa un canvi molt més ampli i profund. Avui Espanya té un govern progressista, feminista, europeista … la imatge del nou gabinet està a les antípodes de la que donava l`anterior equip ministerial, del què no fa ni tres mesos haviem vist quatre ministres cantant l’himne de la “Legión”.
I és també un govern federalista. Ens en felicitem, de la mateixa manera que felicitem els dos ministres membres de Federalistes d’Esquerres o el Secretari d’Estat que fins ara presidia l’associació Federalistas de Andalucía.
Això no vol dir que estiguem al govern, ni que aquest govern estigui a punt de fer realitat el projecte federal. Al contrari: tothom ha notat que l’elecció del nou govern han estat seguida d’una onada de simpatia i d’esperança, però sense celebracions al carrer ni explosions d’alegria; tots som conscients de la immensitat de les tasques que l’esperen, de la feblesa parlamentària del nou govern i de l’heterogeneïtat de la coalició de que l’ha elegit. Però des del primer moment, abans d’haver pres cap decisió política trascendent, ha mostrat un estil i unes maneres de fer en les què Federalistes d’Esquerres ens reconeixem plenament.
Des de la nostra autonomia política, saludem el govern Sánchez i anunciem la nostra voluntat de cooperació. És més: ni ara ni mai jugarem el joc de la frustració o de les esperances decebudes. El nostre és un projecte de llarg abast, que no s’esgota en una legislatura ( i encara menys en una tan curta com el que queda fins a les properes eleccions); però l’obertura de l’espai polític i de les possibilitats de canviar l’agenda política és de tals dimensions, que farem tot el possible per aprofitar l’oportunitat.

Joan Botella, president