ActualitatOpinió

“El missatge que emetem al socórrer el vaixell és evident: els problemes de la Mediterrània no són d’Itàlia, Grècia o Espanya sinó que ho són de tots. Perquè només reconeixent una responsabilitat lliure de l’albur discrecional dels Estats evitarem la proliferació de” Salvinis “, demagogs professionals que anul·len esforçadament aquesta identitat que prediquem justament com a comú. I és que no hi ha res més contrari a l’esperit il·lustrat que afirmar que la fraternitat és supèrflua i que unes vides, per descomptat les nostres, valen molt més que altres. Ha estat amb l’exemple com s’ha evitat la visió icònica i dantesca d’un vaixell a la deriva, l’humiliant missatge que hi ha vides de segona: vides que no mereixen si més no ser plorades. ”

La força de l’exemple (El País, 16 de juny del 2018)