ActualitatEditorialOpinió

Coneixeu la història: fa tres anys, Òscar Camps va empènyer la creació i l’inici de les activitats de “Proactiva Open Arms”, una ong que té per missió impedir que la Mediterrània sigui un cementiri de refugiats que intenten arribar a Europa des del nord d’Àfrica. Després del tancament de les costes gregues (a conseqüència de l’ignoble acord entre la UE i el govern de Turquia, que Federalistes d’Esquerres vàrem ajudar a portar a judici), els fluxes de persones immigrants des de l’Àfrica central o refugiades del proper Orient s’han reorientat cap a les costes líbies, per intentar des d’allà el salt cap a Europa.

És inútil intentar imaginar el sofriment dels que recorren aquests itineraris. Pel camí, seran assaltats, maltractats, robats, violats o abusats de mil maneres. Però a les platges líbies, bandes de malfactors els col.loquen a preus altíssims dins d’embarcacions menys que precàries, que abandonen a alta mar, sense combustible, ni aliments, ni possibilitats d’arribar enlloc.

I és aquí on intervé la solidaritat civil, com la de l’ong de què parlem. Des de la seva entrada en marxa, han estat milers els refugiats abandonats que han estat salvats pel seu vaixell: rescatats i traslladats a port segur, des d’on intentar moure’s i recomençar una vida digna. I certament, també amb grans dificultats per a les zones d’acollida, ja sigui l’illa de Lampedusa o Sicília.

I és aquí on ha esclatat el problema. Si les actituds racistes o xenòfobes ja s’havien fet sentir, la victòria electoral de les dretes dures a les eleccions italianes del 4 de març s’han traduït ja en l’actuació de la fiscalia italiana contra Open Arms, el segrest del seu barco i l’amenaça d’una sanció tremenda: 15.000 euros per cadascuna de les persones rescatades i portades a terra el 17 de març…

El creixement dels moviments nacionalistes, emperrats en el tancament de fronteres i en l’aïllament, en l’absurda creença que així els problemes deixaran d’existir, és avui un repte formidable, davant del qual els ciutadans i les entitats progressistes, solidàries, hem de reaccionar. No és tracta de política: es tracta d’ajudar gent que es mou entre la vida i la mort. La solidaritat amb Open Arms es pot materialitzar de mil maneres (mireu la seva pàgina web: https://www.proactivaopenarms.org/es/como-ayudar ), i ens convoca a tots ; no es pot assistir passivament a la lluita entre la solidaritat humana i la barbàrie nacionalista.

Joan Botella, president