ActualitatEditorialOpinió

Un denominat Espai de “Democràcia i Convivència” ha convocat pel proper dia 15 d’abril una manifestació sota el lema “Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!”, en relació amb la situació d’empresonament en què es troben diversos dirigents socials i  membres de l’anterior govern de la Generalitat.

En aquest “Espai” s’hi integren diverses entitats tradicionals del món independentista així com ( i aquesta és la gran novetat) UGT i Comissions Obreres de Catalunya. Les centrals sindicals de classe argumenten aquesta presa de posició afirmant que la seva condició “transversal” es posa de manifest en la seva disponibilitat per a sortir en defensa de les llibertats i de les institucions, sigui quin sigui el context i l’entorn.

Des del major respecte polític i institucional a les organitzacions sindicals majoritàries, Federalistes d’Esquerres discrepem d’aquesta posició. La manifestació del 15 d’abril serà una manifestació per la independència, en què estarà representada només mitja Catalunya; l’altra mitja ni hi ha estat cridada ni s’hi sent representada. Participar-hi no vol dir preservar la transversalitat; vol dir renunciar-hi, posant-se a remolc de les consignes i dels símbols del moviment independentista, que ha tingut sempre com un dels seus grans objectius la “captura” del sindicalisme de classe.

En un moment en què les institucions de la Generalitat estan sent tractades com un drap brut per la imposició de l’article 155 de la Constitució i per la descarada manipulació de què són objecte per part de la majoria parlamentària (que segueix deliberadament deixant en suspens la posta en marxa del Govern de Catalunya), la manifestació del dia 15 no representa un pas endavant en la direcció d’abordar i resoldre els problemes actuals, sinó endinsar-s’hi més.

Federalistes d’Esquerres crida els seus membres i tots els ciutadans a manifestar-se el dia 14 d’abril en defensa del sistema públic de pensions, i a commemorar el 87è. aniversari de la proclamació de la IIª República. Creiem que aquesta doble referència serveix per recordar quines són les posicions que han defensat històricament les esquerres populars, i quins són els principals reptes que han d’abordar de cara el futur.

 

Joan Botella, president de Federalistes d’Esquerres