ActualitatNotícies

Joan Botella, Toni Sitges i Mireia Esteva van discutir sobre els escenaris legals per abordar reformes institucionals

Com es poden introduir reformes institucionals de manera democràtica? Quins són els requisits per celebrar un referèndum legal i acordat segons els estàndards internacionals que estableixen organismes com la Comissió de Venècia? Quines sortides dóna el sistema institucional espanyol i europeu per a l’actual crisi política a Catalunya?
Són algunes de les preguntes que se van abordar en el col·loqui “Fem-ho bé: Federalisme i Democràcia” celebrat a Sant Cugat el passat 27 de setembre.

A l’acte, va intervenir el president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, i dos vicepresidents de l’associació: Toni Sitges-Serra i Mireia Esteva. La benvinguda la va donar Pablo Beceiro, membre del grup Fed de Sant Cugat.
Joan Botella, en la seva qualitat de degà de Ciències Polítiques de la UAB, va contestar a totes les interrogants que en aquell moment estaven sobre la taula al voltant de la legalitat de la convocatòria de l’1-O i també aquelles en relació a la via legal per realitzar un referèndum.

Botella ha recordat que la Constitució espanyola és una de les poques del nostre entorn que no posa límits a la seva reforma, si se segueixen els procediments establerts, i va explicar els passos que caldria seguir per a avançar en una reforma federal de les institucions que són, segons la seva opinió, l’única sortida a l’actual crisi política.

Toni Sitges-Serra va parlar sobre el pensament utòpic com el pitjor enemic de la democràcia, i va assenyalar les seves tres versions actuals: la utopia nostàlgic-populista de les ideologies totalitàries del segle XX, la utopia tecnocientífica i la utopia nacionalista. Segons Sitges-Serra, aquesta última no només reivindica un no-lloc sinó que proposa una realitat paral·lela basada en la desinformació i la manipulació sentimental. “Com altres utopies, el nacionalisme promet una nova societat en un nou país per a uns nous ciutadans i no repara en mitjans per llançar a les masses darrere d’una meta impossible. Davant d’això, el federalisme (i el fed-realisme) proposa solucions possibles, d’acord amb el seu tarannà democràtic, inclusives i transversals “, va indicar.

Mireia Esteva va subratllar com el govern nacionalista de Catalunya ha estat incapaç d’abordar els problemes materials de la nostra societat ni avançar en els programes polítics que havien presentat en les últimes eleccions. “En comptes d’això, han fet política amb els sentiments. El problema de tot això és que no tots tenim els mateixos sentiments i aquesta forma d’abordar les coses no ens permet objectivar els problemes i per això resoldre’ls “, ha assenyalat. Esteva va proposar canviar l’escenari de crispació per un de negociació i va animar els federalistes a carregar-se de raons per explicar que hi ha altres escenaris possibles a l’actual statu quo o a la independència.

L’acte va ser cobert pels mitjans de comunicació locals que van fer entrevistes als ponents

Per Beatriz Silva (fotos: Pablo Beceiro)

El Cugatenc:

Mireia Esteva: “Els grans reptes que té la humanitat només s’arreglen amb federalisme”

Tot Sant Cugat:

Antoni Sitges: “L’única solució és acordar un nou model territorial”

Tot Sant Cugat:

Com el que sembla evident ara sembla impossible? “Fem-ho bé: Federalisme i democràcia”

Cugat.cat:

Federalistes d’Esquerres presenta amb un debat el seu projecte pel futur del país