Notícies

La vicepresidenta de ‘Federalistes d’Esquerres’, Mireia Esteva, i Sílvia López Valentín, han participat els darrers dies de setembre en sengles actes, on van defensar les posicions de Federalistes d’Esquerres

(Per Siscu Baiges) Mireia Esteva va participar, el passat 29 de setembre, a l’auditori Calabria 66 de Barcelona, en l’acte “Pont a la paraula” organitzat per “Ràdio Rebelde Republicana” dins el seu programa “Federal 3R”. Hi van participar Antoni Barbarà, de Dempeus per la Salut Pública, Miguel Candel, professor d’Història de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Ramon Franquesa, professor d’Economia Mundial de la Universitat de Barcelona, Ovidi Huertas, de ‘Sindicalistes i Federalistes’, Rosa Maria Ibarra, regidora de l’Ajuntament de Valls i diputada del PSC al Parlament de Catalunya, Lídia Santos, ex-diputada del PSC al Parlament de Catalunya i Felipe López Aranguren, de Barcelona en Comú. Va moderar el periodista Xavier Bernad.

La vicepresidenta de ‘Federalistes d’Esquerres’ va començar citant l’escriptor José Alvarez Junco, que considera que “la definició de sobirania és sentimental”. Per ella, “En una discussió no podem canviar els sentiments de pertinença d’una persona. Més val que no ens hi posem. Però a Catalunya hem tingut uns polítics que, en veure’s incapaços de resoldre els problemes de la gent, van decidir fer política amb els seus sentiments. Així ho va fer Artur Mas. I no s’ha resolt cap problema real de la gent mentre estem embrancats en aquest debat. A Catalunya hi ha una gran diversitat de sentiments de pertinença. Han dividit de forma irresponsable la societat. Jugar amb els sentiments causa molts problemes. Han fet política ficció”.

“No sé a quina República em convoquen. Tot està molt indefinit. La frustració que teníem ja amb la crisi augmenta i també la indignació. Creen l’enemic interior: el botifler. Volen tornar 300 anys enrere i no parlar d’allò que està passant els darrers cinc anys”, va afegir.

Per Mireia Esteva, “front al nacionalisme català hi ha el nacionalisme espanyol i la gent mirem com es barallen. La política entesa com a destrucció de l’adversari no ens du enlloc. Els grans problemes actuals reclamen aliances, no divisions de la classe treballadora i la societat. Junts, els demòcrates de tota Espanya, van aconseguir la República, junts la van defensar, junts vam aconseguir la que tenim ara i junts l’hem de perfeccionar”.

Considera que “no podem participar en una revolució dels somriures organitzada des de dalt i on la majoria dels que hi prenen part són persones que viuen bastant bé. Els dos bàndols ens volen fer creure que van guanyar l’1 d’octubre. Algú va dir que entre matar o morir lluitant hi ha l’opció de continuar vivint. No té sentit matar per les creences, els sentiments. Viure és construir. El procés de la independència no serà un problema per construir el sistema federal. Fracassarà i haurem de donar una sortida social a la frustració que es generi”. Finalment va acabar demanant unes eleccions al Parlament que ofereixin alternatives de govern al nacionalisme.

Al seu torn, Sílvia López Valentín va representar ‘Federalistes d’Esquerres’ en el debat ‘Independència SÍ o NO’, organitzat per ‘Pirates per la Independència’ el 21 de setembre, al local d’Inceptum, al barri de Sants, a Barcelona. Van participar al debat, també, Francesc Matas, de ’Esquerra Unida i Alternativa’, Àngel Camacho, de ‘Cornellà en Comú-Crida per Cornellà’, Pau Font, de ‘Pirates per la Independència’, Laura Pérez Lacueva, de ‘Podem Catalunya’, Carlos González, de ‘Pirates de Catalunya’ i l’advocat Josep Jover (ERC). Va fer de moderador Enric Pineda, de ‘Pirates de Catalunya’.

La representant de ‘Federalistes d’Esquerres’ va començar dient que era contrària a la independència “perquè no és la solució que necessita Catalunya. El referèndum de l’1 d’octubre no s’ha convocat de forma adequada i amb les garanties suficients. Creiem que el diàleg, l’acord és l’eina per superar les barreres que tenim davant. Ens ho posen difícil, d’acord, però hem de seguit lluitant. Necessitem més sobirania i l’hem d’aconseguir en una taula de negociació, sense línies vermelles”.

També va dir que “òbviament, la societat evoluciona. Les lleis van per darrere de la societat i cal canviar-les, però no es pot aprovar una llei de referèndum amb la meitat del Parlament fora de la sala. Les garanties d’aquest referèndum han estat insuficients i no compten amb la majoria social”.

“Ens diuen que Espanya és irreformable. No hi estic d’acord. Es poden fer moltes coses i el nacionalisme l’encalla, per les dues bandes. S’ignora l’eix dreta-esquerre i no tenir-lo en compte és garantia de fracàs per les llibertats i els drets dels treballadors i els pobres. El referèndum hauria de ser el final d’un procés, refrendar un acord entre els polítics. I aquest no ha estat el cas”, va dir

Per Sílvia López Valentín, “Catalunya ha de tenir sobirania però també cedir-ne a Europa en àmbits com el canvi climàtic, les migracions o les tendències econòmiques globals”. “El dret de l’autodeterminació és per les colònies i Catalunya no és una colònia d’Espanya. M’agradaria que el 2 d’octubre poguéssim seguir treballant amb les companyes de la resta d’Espanya per acabar amb el govern oligarca d’Espanya”, va afegir.

Va afirmar que “tinc esperança en la comissió parlamentària que s’ha creat al Congrés dels Diputats per buscar una sortida. És evident que no canviarem Catalunya, Espanya i el món demà mateix però vull seguir treballant per aconseguir-ho” i va acabar recordant que “fora d’Europa fa molt de fred”.

Video debat ‘Independència SÍ o NO’ (Part 1)

Video debat ‘Independència SÍ o NO’ (Part 2)