ActualitatNotícies

(e-noticies, 15 de juliol de 2017) Més de dues-centes persones inscrites a Catalunya en Comú han signat un manifest on anuncien que no acudiran a votar en el referèndum independentista anunciat per l’1 d’octubre. En el text s’assegura que “la consulta no té la legalitat, però tampoc la legitimitat de representar la majoria”.

Els signants, entre els que es troba l’exdiputat Joan Boada o l’exregidora Euàlia Vintró, afirmen que l’1-O “en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans i catalanes, sinó una maniobra per fer com el 9-N, passar en fals la pantalla del referèndum i atiar el conflicte amb l’Estat per polaritzar el vot en les properes eleccions catalanes”. Per aquest motiu proposen “no participar en l’1-O ni cridar a la participació”.

Creuen que “la consulta de l’1-O no és el referèndum democràtic i efectiu que reclamen les tres quartes parts de la societat catalana”. A més, afegeixen que tampoc “compleix cap de les condicions de l’Assemblea Constituent d’un País en Comú: no és efectiu, no interpel·la la pluralitat de la societat catalana i no té reconeixements internacionals ni garanties democràtiques”.

El manifest recorda que “qualsevol votació impulsada per un govern en un país democràtic exigeix unes garanties que aquí no es donen, com són: una llei reguladora coneguda amb anticipació per la ciutadania i debatuda àmpliament per les forces polítiques; una administració electoral per garantir la igualtat, l’objectivitat i la transparència de tot el procés, des de l’inici fins a l’escrutini; un cens electoral; unes taules electorals amb membres escollits aleatòriament entre el cens electoral, i uns mitjans públics respectuosos amb la pluralitat d’opcions”

“La proposta dels comuns, a més de defensar un referèndum efectiu, amb garanties i reconeixement, és assolir un Estat plurinacional sustentat en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques de l’Estat i d’Europa”, es conclou. e-noticies, 15 de juliol de 2017

 

Més de 200 comuns recolzen un manifest en contra de l’1-O

El Periódico, 15 de juliol de 2017

Fa una setmana la coordinadora nacional de Catalunya en Comú es va reunir a Terrassa per decidir el posicionament sobre el referèndum unilateral. En aquesta trobada es van llegir tres propostes: l’oficial, una més proreferèndum i una de tercera totalment contrària a l’1-O. Finalment aquesta última no es va sotmetre a votació perquè els seus promotors van decidir retirar-la. Malgrat això, ara han decidit fer públic el manifest, titulat ‘L’1-O no hi anirem’ i que compta amb 214 suports. Entre els seus firmants destaquen Marc Bertomeu, membre de la coordinadora de Catalunya en Comú, i molts històrics d’ICV, com Eulàlia Vintró i els exdiputats al Parlament Joan Boada i Josep Lluís López Bulla.

“La idea era presentar-lo a la coordinadora com a proposta de posicionament. Durant el debat es va decidir transitar amb el document de consens de l’executiva i ara es fa públic per donar a conèixer la pluralitat de veus que hi ha”, ha explicat Bertomeu, que va firmar el manifest, com la majoria, abans de la reunió dels comuns.

CONTRA LA MOBILITZACIÓ

El text proclama que “la consulta de l’1-O no compleix cap de les condicions de l’assemblea constituent d’un País en Comú: no és efectiu, no interpel·la a la pluralitat de la societat catalana i no té reconeixements internacionals ni garanties democràtiques”. En aquesta línia, valora que no només no és legal, sinó que “no té legitimitat de representar la majoria, i en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans”. També remarca que “Catalunya en Comú no pot avalar la convocatòria i celebració d’una consulta ni cap mobilització substitutòria que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d’un instrument democràtic pensat per resoldre problemes donant la veu i el vot a tota la ciutadania”.

José Luis Atienza, extinent d’alcalde d’ICV a Viladecans i un dels promotors d’aquesta iniciativa, considera que el seu “discurs fresc” representa el sentiment de “la gent dels barris”. “No volíem sotmetre’l a votació perquè no volem ser una alternativa política, simplement volem contribuir que Catalunya en Comú tingui un discurs clar”, ha assegurat. Fonts dels comuns expliquen que aquesta opció és minoritària i que si finalment no es va votar va ser perquè la persona que va presentar el manifest ja va veure que no tenia recolzament. La proposta de l’executiva es va acabar imposant amb 85 vots a favor (de 93 possibles) mentre que l’opció de participar-hi però de forma crítica va aconseguir 29 suports.

Encara que els sembla bé la postura finalment adoptada pels comuns, Atienza comenta que temien que el document de l’executiva “empitjorés” en el debat de la coordinadora i que seguiran collant per evitar que el partit d’Ada Colau s’impliqui de cap manera en una consulta il·legal. “Sota el nostre punt de vista, si no estem d’acord a participar-hi també hem d’estar en contra de la mobilització, que d’alguna manera el que fa és legitimar una iniciativa que s’ha fet d’esquena al Parlament”.

 

Parte de los ‘comuns’ firman un manifiesto contra el 1-O: “No iremos a votar

La Vanguardia, 15 de julio de 2017

Al menos 200 militantes del nuevo partido Catalunya en Comú han impulsado un manifiesto en el que se muestran contrarios a la celebración del referéndum del 1-O tal y como lo ha planteado el Govern de la Generalitat y animan a no participar en dicha jornada. La formación ha dado a conocer el documento que firman dirigentes como Marc Bertomeu, líder de Podems Barcelona dimitido de la dirección de Albano Dante Fachín, e históricos de ICV como Eulàlia Vintró, Joan Boada y José Luis López Bulla.

En una nota remitida a los medios, la formación comunera se explica que este manifiesto fue redactado durante la última semana de junio y que ha recogido adhesiones de inscritos y simpatizantes. Además, es la expresión de una idea que “nace desde abajo, con todo el respeto a la pluralidad de opciones” en relación a la participación, pero plantea “no participar en el 1-O ni llamar a la participación”. Pese a todo, el manifiesto no se puso a votación en la reunión del partido del pasado 8 de julio para evitar discrepancias de calado y reforzar el compromiso general a la hora de señalar el 1-O como “una huida hacia adelante del gobierno de Junts pel Sí”.

En este sentido, el manifiesto reitera la idea para lo comunes de que “este no es el referéndum que Catalunya merece y necesita” y que “una parte significativa de la población catalana no se siente invitada a participar en el 1 de octubre”. Así, en la nota de los firmantes se manifiesta que “las personas promotoras y adheridas a este manifiesto no nos sentimos invitadas y creemos que este es el sentimiento mayoritario que se respira en muchos barrios populares donde En Común ganó las últimas elecciones”.

El manifiesto consta de 10 puntos en los que se destaca la necesidad de hacer “un referéndum efectivo, que interpele toda la sociedad catalana y su pluralidad de posicionamientos, con reconocimientos internacionales y garantías democráticas”, puesto que el 1-O, como el 9N, “no reúnen ninguna de estas condiciones.

También señalan que no se dan las garantías que cualquier votación impulsada por un gobierno en un país democrático exige, entre las que citan el censo, las mesas electorales, la ley reguladora necesariamente conocida por todos con antelación, objetividad y transparencia en el proceso, una administración electoral garantista, o medios públicos respetuosos con la neutralidad.

El texto avisa de que el referéndum no cuenta con el reconocimiento internacional y no “tampoco puede ser un referéndum efectivo de resultado vinculante, entre otras cosas porque no interpela a toda la sociedad catalana”. En este punto recuerdan que JxSí y la CUP no obtuvieron la mayoría de votos en las últimas elecciones catalanas.

También reprochan que el Govern tiene en realidad un “interés secundario” en hacer un referéndum, y lo demuestran por el hecho de que el PDeCAT no se alineara con Pablo Iglesias a la hora de votar la moción de censura a Rajoy en el Congreso, “el primer candidato a presidente de España que defiende un referéndum para decidir el futuro de Catalunya”, recuerdan.

Frente a una consulta que no tiene legalidad ni legitimidad, los firmantes rechazan incluso cualquier “movilización sustitutoria” que “degrada el significado de un instrumento democrático ideado para resolver problemas dando voz y voto a toda la ciudadanía”. Por eso los firmantes insisten en defender “un referéndum efectivo, con garantías y reconocimiento” para lograr un Estado plurinacional “sustentado en la fraternidad de los pueblos”.