ActualitatNotícies

El cicle de ‘Federalisme als barris’ va arribar el 27 de juny al centre cívic Pere Quart, de Sants-Les Corts, amb l’acte “Dret a decidir, dret a dividir”. El ponent va ser el professor d’Història de la Filosofia de la Universitat de Barcelona Miguel Candel. La benvinguda a l’acte la va fer el periodista Francesc Arroyo i el va presentar i moderar la psicòloga Neri Daurella

(per Siscu Baiges) Miguel Candel va fer una crida a no participar en el referèndum sobre la independència de Catalunya convocat pel govern de la Generalitat pel proper 1 d’octubre en considerar-lo unilateral, il·legal i antidemocràtic. Per ell, participar-hi és, fins i tot, delictiu i, a més, faria el joc als independentistes, que volen el màxim de participació possible per legitimar-lo. Pel professor d’Història de la Filosofia, “la resta d’Espanya té dret a opinar. Una part no pot decidir pel tot”.

Pel que fa a les crítiques a la Constitució de 1978 que es fan servir per justificar posicions independentistes, Candel va explicar que la gran majoria de les Constitucions s’han elaborat per consens, amb concessions entre les diferents parts implicades. Ell mateix és republicà i va votar la Constitució perquè permetia donar un pas ferm cap a la democràcia malgrat que consolidava la Monarquia.

També va parlar dels efectes negatius de la independència en l’economia catalana i en la continuïtat de Catalunya a la Unió Europea i de l’absurditat d’aplicar a aquest cas el dret a l’autodeterminació que les Nacions Unides reconeixen només als pobles oprimits.

Així mateix va fer un repàs històric per denunciar les tergiversacions que es fan del passat per justificar l’independentisme. Va recordar, per exemple, que a la Guerra de Successió de 1714, Barcelona va ser defensada per un militar de Burgos, Antonio de Villarroel, i el fosc paper de l’Església en aquell episodi. “Gran part de l’independentisme català actual és un spin off del carlisme històric”, va dir.

Finalment, va demanar que es respongués amb civisme i humor les actituds intolerants dels que volen fer fora de Catalunya la meitat dels seus ciutadans. “Ens hem de resistir activament per no caure en un enfrontament fratricida i conviure amistosament”, va dir.

Després de la seva intervenció hi va haver un viu intercanvi de parers, on es va denunciar el paper del PP en la potenciació de l’independentisme, les tensions entre amics i familiars causats per aquest debat o la manipulació dels mitjans de comunicació públics a favor de la causa independentista.