ActualitatNotes de premsaNotícies

La segona escola d’estiu de ‘Federalistes d’Esquerres’ i ‘Economistes Davant la Crisi’ va aplegar unes tres-centes persones a la seu de la UGT de Catalunya, a la Rambla de Barcelona, aquest dissabte 1 de juliol. La trobada es va fer amb el lema “Per un contracte social federal” i ha comptat amb la col·laboració dels mitjans de comunicació ‘Alternativas Económicas’, ‘Economia digital’ i ‘Diari del Treball’

(per Siscu Baiges) Després de la benvinguda als participants, feta pel president de ‘Federalistes d’Esquerres’, Joan Botella, i el coordinador a Catalunya de ‘Economistes Davant la Crisi’, Emili Ferrer, es van realitzar cinc taules, en les quals es van tractar els següents temes: ‘Un nou contracte social: Què? Amb qui?’, ‘Democràcia i sistema de pensions’, ‘Renda bàsica: una redistribució de la renda?’, ‘Cooperativisme, economia social i globalització’ i ‘Federalisme i fiscalitat solidària’.

La primera de les taules va ser moderada pel director de ‘Economia Digital’, Manel Manchón, i hi van participar el professor d’Economia Aplicada de la UAB i vicepresident de ‘Federalistes d’Esquerres’, Francesc Trillas, la professora de Ciències Polítiques d’aquesta mateixa universitat, Marga León, i el vocal del Consell Econòmic i Social d’Espanya i vicepresident de ’Economistes Davant la Crisi’, Antonio González.

Francesc Trillas va afirmar que “les solucions a la desigualtats són fonamentalment globals i fora de l’Estat nació tradicional”, mentre que Margarita León va dir que l’estat del benestar lligat només a la nació “és un llast per la capacitat d’innovar en polítiques per front a la crisi”. Al seu torn, Antonio González va demanar un nou contracte social que doni respostes a les necessitats del conjunt de la ciutadania i va denunciar la desregularització i la precarització que s’han imposat amb l’excusa de la globalització tecnològica i del lliure moviment de capitals.

A la fila zero hi van intervenir el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, i el secretari de Treball, Economia i Estudis de Comissions Obreres de Catalunya, Ricard Bellera. Ambdós van demanar un paper més eficaç dels partits d’esquerra en el combat contra el neoliberalisme.

Ricard Bellera també va participar en la taula dedicada a “Democràcia i sistema de pensions”, juntament amb el professor de Dret del Treball de la UAM i membre de ‘Economistes Davant la Crisi’, Borja Suárez, i la professora de Teoria Econòmica de la UB, Cio Patxot. El president de la Fundació Catalunya Plural, Josep Carles Rius, va moderar-la.

Borja Suárez va reclamar que la solidaritat estigui més present en les cotitzacions i les pensions futures mentre que Cio Patxot va dir que cal repensar la política social per tal de no oblidar la generació ‘sandvitx’ i Ricard Bellera va demanar que s’equiparin les bases de cotització. Tots tres van coincidir en què cal capgirar la dinàmica actual de pèrdua de capacitat adquisitiva per part dels pensionistes.

La sessió del matí es va cloure amb la taula dedicada a parlar sobre la renda bàsica en la qual hi van participar Daniel Raventós, professor de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i president de la xarxa Renda Bàsica, Lluís Torrens, director de Planificació i Innovació de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i membre de ‘Economistes Davant la Crisi’ i Laura Pelay, vicesecretària general de l’Àrea Externa de la UGT de Catalunya, sota la moderació de la periodista de ‘Alternativas Económicas’ Mariana Vilnitzky.

Daniel Raventós va destacar el gran augment de la presència del debat sobre la renda bàsica als mitjans de comunicació i tant ell com Lluís Torrens van desmuntar els arguments que posen en qüestió la viabilitat i l’eficàcia d’aquesta proposta. Laura Pelay va mostrar alguna cautela però va demanar els partits d’esquerra que no caiguin en el discurs de la dreta renunciant a la defensa dels drets bàsics de la ciutadania.

La sessió de tarda va començar amb el debat sobre ‘Cooperativisme, economia social i globalització’ moderat pel periodista Tomeu Ferrer, del ‘Diari del Treball’ i amb la participació del també periodista i director de ‘Alternativas Económicas’, Andreu Missé, i la membre del grup de treball d’Economistes per una Economia Social del Col·legi d’Economistes, Maite Soler. Segons va dir Missé, “cal protegir el mercat dels abusos de les elits extractives afavorint una economia cooperativa”. Tant ell com Maite Soler van defensar que l’empoderament dels ciutadans és el principal repte al qual s’enfronta el cooperativisme avui.

L’Escola d’Estiu es va tancar amb la taula dedicada a ‘Federalisme i fiscalitat solidària’, en la qual Andreu Missé va actuar com a moderador de les intervencions del conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, i l’ex-secretari d’Estat d’Hisenda i catedràtic de Teoria Econòmica de la Universitat de València, Antoni Zabalza.

Zabalza va defensar un sistema d’anivellament econòmic que garanteixi l’accés igualitari als serveis públics, la qual cosa, segons va dir, no es compleix avui a Espanya. Va coincidir amb Vicent Soler en què cal un sistema de finançament autonòmic que es basi en la cultura federal. “Sóc més que mai federalista perquè només des de la cultura federal es pot redreçar tot això”, va acabar dient el conseller valencià.

Després de les intervencions des de la fila zero del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i de la secretària de Feminismes de Podem, Noèlia Bail, el coordinador a Catalunya de ‘Economistes Davant la Crisi’ va tancar la trobada felicitant-se per l’augment de participació en relació a l’Escola d’Estiu de l’any passat i convocant els assistents a la propera edició.