Notícies

Alfonso López Borgoñoz va afirmar que la idea original d’Europa com a unió de nacions està molt lligada al concepte d’asil, reconegut a la Convenció de Ginebra i a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i Gaby Poblet ha posat èmfasi que cal una reformulació del concepte de ciutadania europea i s’ha d’incloure a l’agenda el reconeixement dels drets polítics de les persones estrangeres, inclòs el dret de vot

(per Siscu Baiges) L’ex-president d’Amnistia Internacional a Catalunya, Alfonso López Borgoñoz, i l’antropòloga i investigadora en polítiques migratòries Gaby Poblet van participar, el passat dijous 30 de març, en l’acte “Refugiats: cap a un sistema d’asil comú europeu”, al Centre Cultural per la Pau ‘Cal Jonch’, a Granollers. L’acte va ser presentat i moderat pel gestor cultural Josep Sampera.

Gaby Poblet va considerar que el reglament sobre asil que determina el Tractat europeu de Dublín sobre asil desplaça als països fronterers tota la càrrega de fer front a l’arribada de migrants i que cal apostar per altres mesures. Va recordar que està vigent una Directiva de Protecció Temporal molt més justa, però que mai no s’ha aplicat. Per Poblet, cal una reformulació del concepte de ciutadania europea i s’ha d’incloure a l’agenda el reconeixement dels drets polítics de les persones estrangeres, inclòs el dret de vot. Va apostar per la posada en marxa d’idees imaginatives que facilitin la seva incorporació a la nostra societat. I va proposar, en aquest sentit, l’ús dels idiomes turc, kurd o urdu al Parlament europeu.

Al seu torn, Alfonso López Borgoñoz va afirmar que la idea original d’Europa com a unió de nacions està molt lligada al concepte d’asil, reconegut a la Convenció de Ginebra i a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Va lamentar que la política d’aixecar fronteres a la Unió és anterior a la que s’anomena ‘crisi de refugiats’ dels darrers anys, ja que va començar el 2001. Per López Borgoñoz, no s’ha de parlar de ‘crisi de refugiats’: ‘La crisi és nostra.

És una crisi dels valors d’Europa i un fracàs de la governabilitat europea’. D’altra banda, va denunciar els acords que estableix la Unió Europea amb països emissors o de trànsit d’immigrants per tal que els impedeixin l’arribada al nostre continent, sense tenir en compte les condicions en què viuen i són tractats en aquests països. Una política que, segons va explicar, ha utilitzat Espanya a la seva frontera sud, per evitar l’entrada d’emigrants per Ceuta, Melilla o el Mediterrani a canvi d’acords econòmics o comercials amb el Marroc i de posar en perill la vida de les persones que volen arribar al nostre país.