Notícies

Sota el títol “Chaque pays reste libre de ne pas autoriser són propre démembrement” (Cada país és lliure de no permetre el seu propi desmembrament), Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, ha publicat el passat dia 24 de març un article d’opinió al diari quebequès Le Devoir replicant les recents afirmacions del professor de Dret Constitucional de la Universitat de Mont-real, Daniel Turp, i del líder de l’oposició al parlament quebequès, Jean-François Lisée.

Tant Turp com Lisée han visitat en els últims mesos Catalunya- l’últim el passat 10 de març- convidats pel govern català i han fet afirmacions als mitjans catalans en el sentit que Espanya s’assembla a una dictadura. En el seu article a Le Devoir, Joan Botella planteja diverses qüestions com el fet que 400.000 canadencs van visitar el 2016 Espanya i que si seria possible que ho fessin si la Constitució fos il·legal i els principis democràtics estiguessin sent violats.

Botella subratlla que el fet que la Constitució espanyola rebutgi la hipòtesi de la secessió unilateral no és una qüestió excepcional, ja que altres països com Itàlia i Alemanya no ho contemplen i alguns com França ho prohibeixen expressament. “Si aquests països indiscutiblement democràtics, no reconeixen la possibilitat d’una consulta sobre la possibilitat de la secessió és per la senzilla raó que el dret internacional no reconeix cap dret general a la secessió, i que cada país segueix sent plenament lliure de no permetre el seu propi desmembrament ” afirma en l’article. Recorda també que la Cort Internacional de Justícia no va establir, arran de la seva resolució sobre Kosovo, que totes les persones, no només els pobles oprimits o colonitzats, puguin reclamar el dret a ser Estats sobirans i independents com han afirmat Turp i Lisée.

Llegir-ne fent clic aquí