Notícies

Va comparar a Federalistes d’Esquerres amb Asterix, “perquè resistim el setge del nacionalisme”, i va explicar el seu projecte de documental FEDERAL compartint espai amb personalitats com Romano Prodi, Eugenio Scalfari o Guy Verhofstadt

(Per Beatriz Silva) Cal tornar a lluitar per la utopia que representa el federalisme, cal perdre la por de parlar d’allò pel que lluitem: el pacte, el diàleg i hem de fer-ho amb passió. Aquest va ser un dels principals missatges que va llançar Albert Solé a la convenció que va precedir a la Marxa per Europa celebrada a Roma el passat dissabte 25 de març.

Solé va compartir espai amb altres personalitats com Romano Prodi, Emma Bonino, Guy Verhofstadt, Josep Borrell o Daniel Innerarity en una trobada que es va celebrar al Centre de Congressos de Roma, a Piazza di Spagna, organitzat per la UEF (Union of European Federalists) sota el lema: EUROPA REACCIONA. Reconstruint la visió, recuperant la confiança, reactivant la unitat.

En la seva intervenció, la més aplaudida de la sala, Solé ha explicat que formava part de Federalistes d’Esquerres, “som com Asterix, envoltats per l’imperi del nacionalisme” -ha assenyalat- i ha destacat que ser federalista avui a Catalunya “és un esport de risc: “hem sentit de tot perquè estem enmig de la confrontació de dos nacionalismes, hem sentit de tot perquè no acceptem renunciar a cap de les nostres identitats”.

Albert Solé va explicar per què va decidir rodar un documental per explicar el federalisme i va argumentar amb passió la necessitat de rellançar el projecte europeu. “Europa necessita un relat”, va assegurar al mateix temps que va defensar un model federal i més social per a Espanya i Europa. “Avui la negació de l’altre representa l’ADN dels nacionalistes. Amb el documental Federal volem recuperar el diàleg i el valor del pacte “.

Albert Solé va compartir taula de debat amb l’ex europarlamentari Andrew Duff, amb el filòsof Daniel Innerarity, amb el professor Kalypso Nikolaidis, amb el fundador del diari La Repubblica, Eugenio Scalfari i amb el professor Loukas Tsoukalis. La taula la va moderar la periodista de la RAI, Eva Giovannini.

Fragment de la intervenció d’Albert Solé: