Federalistes als mitjansNotes de premsaNotícies

La delegació, encapçalada per Joan Botella, va participar en la manifestació que va recórrer els carrers de la capital italiana fins el Coliseu demanant una Europa solidària i sense fronteres. Fed va participar també a l’acte ‘Canviem el rumb d’Europa’, on va intervenir Sara Jaurrieta, i en la convenció prèvia a la marxa en què Albert Solé va ser el més aplaudit dels oradors

(Per Beatriz Silva) “El federalisme aixeca ponts, no murs” va ser el lema amb el qual Federalistes d’Esquerres va participar en la ‘Marxa per Europa’ celebrada dissabte passat a Roma, on va traslladar la seva proposta d’avançar cap a una Espanya i una Europa federal.

Mig centenar de membres de Fed, encapçalats pel seu president, Joan Botella, es van traslladar a Roma per participar en les activitats que les organitzacions federalistes i europeistes havien convocat a la capital italiana per commemorar el 60è aniversari de la firma del Tractat de Roma.

L’esperit comú de la convocatòria era fer palès que els moviments euroescèptics i euròfobs no tenen un pla creïble per afrontar els reptes de la globalització, la migració i la seguretat interna i externa a Europa i que es fa més necessari que mai avançar en una Europa unida i federal, posar-se en peu contra els nacionalismes i a favor d’una Europa sense fronteres, solidària, que compleixi les seves promeses de pau i benestar.

L’activitat principal va ser la Marxa per Europa que va reunir vint mil persones que van marxar des de la Piazza Bocca Della Verità fins l’Arc de Constantí, al costat del Coliseu, entre cants i banderes europees.

En contrast amb la majoria de participants que anaven de verd o blau, els membres de Federalistes d’Esquerres van esquitxar la marxa de vermell amb una gran pancarta i cartells amb missatges en anglès, italià, castellà i català que portaven impresos missatges federalistes. “Federalism builds bridges, not walls”, “Differenti Identità non giustificano il fatto di innalzare nuove frontiere” o “No Borders No Nations”, eren alguns d’ells.

En el camí es va distribuir la versió en italià de la declaració amb la qual Federalistes d’Esquerres va viatjar a Roma i que posa l’accent en la necessitat de superar l’actual crisi des dels valors del federalisme: el respecte mutu, la participació, el diàleg, la cooperació, la subsidiarietat, l’autogovern i el govern compartit.

Prèviament a la marxa, va tenir lloc a la Piazza di Spagna una convenció per debatre el futur d’Europa en què Albert Solé va ser un dels ponents al costat d’altres personalitats com Romano Prodi, Emma Bonino, Daniel Innerarity o Guy Verhofstadt. En la seva intervenció, que va ser la més aplaudida, Solé va explicar que formava part de Federalistes d’Esquerres i va destacar que ser federalista avui a Catalunya “és un esport de risc”.

Albert Solé, que va comparar els federalistes d’esquerres amb Asterix resistint el setge dels romans, va destacar que “Europa necessita un relat” i va defensar un model federal i més social per a Espanya i Europa. “Avui la negació de l’altre representa l’ADN dels nacionalistes. Amb el documental “Federal” volem recuperar el diàleg i el valor del pacte”, va assenyalar en relació al projecte de documental que impulsa amb Federalistes d’Esquerres, que es troba en aquests moments en la fase final de realització.

“Allò que fem avui els federalistes és molt important. Tenim la força de la utopia”, va subratllar.

El dia previ a la marxa, el divendres 24, Federalistes d’Esquerres va participar també en l’acte “Canviem el rumb d’Europa” que organitzava a la Sapienza, a la Universitat de Roma, Pier Virgili Dastoli, actual president del Consell Italià del Moviment Europeu, que va ser el més estret col·laborador d’Altiero Spinelli.

Les activitats, que incloïen meses de debat, intervencions i representacions de música i poesia, es van prolongar des del migdia fins a la mitjanit. En nom de Federalistes, va intervenir l’economista Sara Jaurrieta que va explicar els objectius i activitats de l’associació en aquest fòrum que va donar veu a la societat civil i visibilitzar el treball que els federalistes fan en el dia a dia.