ActualitatNotícies

Va impulsar la denúncia l’ex-Fiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, membre de ‘Federalistes d’Esquerres’

(per Siscu Baiges) El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha acceptat a tràmit el recurs contra l’acord entre la UE i Turquia sobre el control dels refugiats presentat per l’advocat grec Harry Ladis en representació d’un ciutadà pakistanès retingut a Grècia. El TJUE dóna dos mesos al Consell Europeu perquè presenti les seves al·legacions davant la denúncia, tot i que accepta que s’ampliï aquest termini, en circumstàncies excepcionals.

La iniciativa legal denuncia que el document signat el passat mes de març va contra els valors democràtics i fundacionals de la UE “de forma massiva i continuada”, especialment els recollits en la Carta de Drets Fonamentals. També considera que no compleix amb el règim d’asil i les directives comunitàries i que atempta contra les llibertats individuals i els drets que deriven dels principis de solidaritat i igualtat davant la llei. Federalistes d’Esquerres ha donat suport a aquesta iniciativa des de la seva gestació i la seguirà impulsant en la línia de la declaració que va fer el març passat en relació a la crisi dels refugiats.

L’ex-Fiscal General Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, membre de ‘Federalistes d’Esquerres’, va impulsar l’elaboració d’aquesta denúncia, que es va presentar el passat mes de novembre i que compta amb el suport de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, lafede.cat i la Fundació Congrés Català de Salut Mental. També l’avalen Stop Mare Mortum, el Comitè Català de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Proactiva Open Arms i la Comissió de Defensa dels Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

De la tramitació d’aquesta denúncia se n’ha fet càrrec la secció primera del TJUE, presidida per la jurista txeca Irena Pelikanova i formada també pel belga Paul Nihoul i el danès Jesper Svenningsen, que n’és el ponent. La denúncia reclamava que la seva acceptació a tràmit comportés la suspensió provisional de l’acord UE-Turquia, decisió que, de moment, no ha adoptat el TJUE.

El text del recurs demana al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que deixi sense efecte l’Acord subscrit el mes de març de 2016 per frenar l’arribada a les illes gregues de persones que cerquen asil a Europa i que el propi acord titlla de “migrants irregulars”. Carlos Jiménez Villarejo considera que aquest acord “suposa la vulneració d’un conjunt de normes jurídiques de tota mena –des del Tractat de la Unió Europea a la Carta de Drets Fonamentals de la UE– i viola obertament drets fonamentals, entre els quals el dret a la vida, la dignitat o la lliure circulació”. A més, permet devolucions col·lectives que estan expressament prohibides per l’ordenament jurídic de la UE. Per ell, l’acord “suposa una violació i desviació persistent de poder per part de la UE en favor d’interessos espuris”. A més, critica el paper del Parlament Europeu, “que no ha fet prou per aturar-lo” i subratlla que Turquia no és, en cap cas, un país segur: “Turquia és aquell espai on no existeix el Dret i on les persones deixen de ser-ho i passen a ser objectes als que es tracta sense escrúpols”.