ActualitatNotícies

El col·loqui va ser moderat per la catedràtica emèrita d’Ètica i vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Victòria Camps, i es va centrar en la necessitat de millorar les eines polítiques de participació

Votar no ho és tot, prèviament cal deliberar. La democràcia és un sistema de representació en el qual el diàleg resulta primordial. Són dues de les afirmacions en què van coincidir el passat dilluns els filòsofs i candidats Daniel Innerarity (Geroa Bai, a Navarra) i Manuel Cruz (PSC, a Barcelona). Tots dos van participar en un col·loqui sobre la situació i perspectives polítiques, celebrat a Barcelona i moderat per la catedràtica d’Ètica i vicepresidenta de Fed, Victòria Camps.

IMG_1567Al principi el debat es va centrar sobre la democràcia representativa com a sistema de participació. Tots dos van coincidir que la democràcia directa és difícilment sostenible i aplicable i que, per tant, cal reforçar la representativitat però no descartar-la.
Victòria Camps va posar sobre la taula la qüestió de la crisi que viuen els partits polítics que no són vistos com a eines adequades de participació per a una part important de la ciutadania i ha destacat que tot i que aquests comparteixen un diagnòstic sobre els problemes, no passa el mateix respecte a les responsabilitats.

En aquest sentit, Manuel Cruz ha destacat que s’ha produït progressivament una “espectacularització” de la política: “El problema és que la lògica de l’espectacle és perillosa en política perquè l’espectador no ha de participar, només cal mirar”, va reflexionar. “Hem creat un model de ciutadà” tafaner “en un context de banalització de la política”, va afegir Innerarity.

FullSizeRenderAviat el diàleg va evolucionar cap a la situació de Catalunya i la possibilitat de celebrar un referèndum. En aquest terreny, Inneratity va ser contundent: el primer assumpte a dilucidar és la formació del subjecte polític que decideix i es va mostrar partidari de buscar “solucions intermèdies”. Cruz, per la seva banda, va insistir en el paper central que el federalisme pot jugar en un panorama com l’espanyol, que sembla haver-se encallat respecte a la qüestió catalana. Els dos van coincidir que l’única sortida al conflicte és un pacte fruit del diàleg i la cessió per totes les parts.

IMG_1590Segons el parer de Innerarity, al País Basc “viu sota un model confederal: se’ns accepta com una excepció i a Catalunya, no”. El filòsof va constatar també que Catalunya viu “una fractura entre les institucions i la ciutadania” i que això està afectant la convivència.

En aquest punt van intervenir alguns dels presents, entre ells el constitucionalista Xavier Arbós, qui va suggerir que si s’obre el debat sobre la reforma constitucional caldria revisar la situació de “bilateralitat confederal” de Navarra i el País Basc. “Cal construir un espai de negociació i això no s’aconsegueix discutint sobre principis”, ha subratllat Arbós.

En el diàleg, organitzat per la Fundació Campalans, van estar presents, entre d’altres, l’ex president de la Generalitat, José Montilla