ActualitatNotícies

El grup de Fed de Vilanova i la Geltrú aborda en un acte amb Carlos Jiménez Villarejo la crisi dels refugiats i els desafiaments que enfronta el projecte comú europeu

Sota el títol “Per una Espanya i una Europa federal i inclusiva amb els refugiats” el grup de Federalistes d’Esquerres de Vilanova i la Geltrú va celebrar dimarts passat 10 de maig un acte amb l’exfiscal anticorrupció, membre d’Acnur i membre de la junta de Fed, Carlos Jiménez Villarejo.

IMG_4697L’acte, celebrat a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, va ser presentat pel coordinador del grup, Jaume Casanovas, qui va posar l’accent que Europa està immersa en el dilema d’adoptar una política inclusiva i federal o una exclusiva i xenòfoba davant la crisi migratòria i de refugiats.

En l’acte, Carlos Jiménez Villarejo va denunciar que l’acord aconseguit entre la UE i Turquia per retornar els refugiats a aquest país no és ètic ni legal i va advocar per la necessitat que Europa avanci en la integració de les seves polítiques comunes de fronteres i asil per donar resposta als desafiaments comuns que enfronta regint-se per les normes i els principis que s’ha compromès a respectar.

IMG_4712Villarejo, que treballa en una demanda davant el Tribunal de Justícia de la UE per l’acord entre la UE i Turquia, va enumerar els drets que viola aquest acord i va ser especialment crític amb el fet que s’argumenti que es posa en pràctica per garantir l’ordre públic. “A quin “ordre públic” es refereixen? L’únic “ordre públic” alterat ha estat el provocat a través d’actuacions, tan violentes com delictives de les policies europees i dels grups d’extrema dreta contra els refugiats a les fronteres internes de la UE”, va assenyalar.

IMG_4720L’exfiscal anticorrupció va explicar per què l’acord viola obertament les normes comunitàries de la Carta de Drets Fonamentals i del Tractat de Funcionament de la UE que protegeixen, sense pal·liatius, el dret d’asil, i prohibeixen les expulsions col·lectives. “La Convenció de Ginebra assegura que cap Estat no podrà, per expulsió o devolució, posar de cap manera a un refugiat a les fronteres de territoris on la seva vida o la seva llibertat perilli per causes de la seva raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social o opinions polítiques, precepte que resulta particularment violat per l’Acord de la UE amb Turquia”, va assegurar.

CiHDOX1WwAAT7lP.jpg-largeJaume Casanovas, per la seva banda, va afirmar que els diferents reptes que enfronta Europa, com el dels refugiats i la crisi de l’euro, posen als ciutadans davant un dilema de com fer-los front. “Uns advoquen per la separació: que cada país intenti sortir-se d’això com pugui fragmentant encara més el mapa d’Europa. Nosaltres estem per la federació. La dimensió i la magnitud dels problemes que tenim i amb els quals hem de conviure ens porten a la necessitat de més inclusió, més cooperació i una major escala per fer front als problemes de gran magnitud”, va afirmar.

A l’acte van assistir-hi gairebé un centenar de persones. Prèviament Carlos Jiménez Villarejo es va reunir amb els socis de Fed a Vilanova i la Geltrú per discutir sobre federalisme.

 

Europa en una cruïlla, per Jaume Casanovas a Eix Diari

Solidaritat amb els refugiats, per Carlos Jiménez Villarejo a eldiario.es