ActualitatNotes de premsaNotícies

La publicació és una iniciativa de Federalistes d’Esquerres i serà presentada el 26 de maig a Barcelona a la Llibreria Bernat amb Lluís Bassets i Eulàlia Vintró i el 8 de juny a Madrid a la llibreria La Casa del Libro de Fuencarral amb Alfredo Pérez Rubalcaba i Carlos Jiménez Villarejo

Aportar una mica de llum al significat del federalisme i proporcionar raons per abraçar una idea que és progressista i coherent amb els valors de la concòrdia, la llibertat i la igualtat. És l’objectiu del llibre “¿Qué es el federalismo?” que té com a autors a Victòria Camps, Joan Botella i Francesc Trillas, membres de la junta directiva de Federalistes d’Esquerres. La publicació d’aquest llibre és una iniciativa de l’associació.

El llibre, d’Editorial Catarata, conté tres capítols que aprofundeixen en el concepte de federalisme i les seves possibles translacions però també en qüestions com la plurinacionalitat, els mecanismes institucionals del federalisme, els reptes econòmics d’un sistema federal o els valors ètics del federalisme.

AutoresLibro“A què ens referim quan parlem d’una Espanya federal com una cosa desitjable? Què caldria fer per convertir a Europa en una federació d’Estats europeus? Per què les federacions d’estats, de nacions o de nacionalitats, responen més que cap altra organització política a les necessitats d’un món globalitzat i interrelacionat? Són preguntes que ens plantegem des de la intuïció que un món que busqui unions i complicitats és més avantatjós que un món atomitzat”, diuen els seus autors en el pròleg.

En el primer capítol, Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la UAB i vicepresidenta de Fed, aborda el sentit del federalisme des d’un punt de vista conceptual, sense deixar de tenir en compte els conflictes que en l’actualitat està plantejant l’organització territorial espanyola.

En el segon capítol, Joan Botella, degà de Ciència Política i Dret Públic de la UAB i vicepresident de Fed, desenvolupa els mecanismes institucionals i les estructures polítiques generades pels estats federals, amb èmfasi en les diferents maneres d’arribar a construir una federació d’acord amb les peculiaritats històriques i polítiques de cada territori.

En el tercer capítol, Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada d’UAB i membre de la junta de Fed, fa una anàlisi dels desafiaments econòmics d’un sistema federal espanyol i europeu que es proposi de debò combinar la democràcia, l’equitat i l’eficiència.

Els tres capítols desenvolupen la convicció que, des de l’ètica, des de la política i des de l’economia, l’opció federal és una via de progrés.

BassetsVintroRubalcabaVillarejoEl llibre serà presentat el 26 de maig a les 19:30hrs a la Llibreria Bernat pel director adjunt d’El País, Lluís Bassets, i la filòloga Eulàlia Vintró. A més estaran presents els seus tres autors. El 8 de juny a les 19hrs es presentarà a Madrid en la llibreria La Casa del Libro de Fuencarral amb l’exvicepresident del Govern espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba i l’exfiscal anticorrupció i ex eurodiputat d’Podem, Carlos Jiménez Villarejo.

 

Avançament editorial de “¿Qué es el federalismo?” en eldiario.es

Avançament editorial a Infolibre: ¿Es España un país federal?

Article sobre el llibre a El Plural: ¿Por qué no es sexy el federalismo?

Lluís Bassets i Eulàlia Vintró han presentat “¿Qué es el federalismo?” a la Llibreria Bernat de Barcelona

Que_es_el_federalismo