ActualitatNotícies

Carlos Jiménez Villarejo anuncia una demanda davant el Tribunal de Justícia de la UE per l’acord aconseguit entre la UE i Turquia

Granollers3Europa ha de fer front a la crisi dels refugiats d’una manera federal i solidària, creant vies segures d’accés, complint el dret d’asil i distribuint equitativament a les persones entre els 28 membres de la Unió Europea. És el que s’ha plantejat en la primera jornada del cicle Diàlegs per un món solidari en el qual l’exfiscal anticorrupció i membre de la junta de Fed, Carlos Jiménez Villarejo, ha anunciat que al costat d’altres juristes prepara una demanda davant el Tribunal de Justícia de la UE per l’acord aconseguit entre la UE i Turquia.

Granollers2Segons el parer de Villarejo, aquest acord és il·legal i vulnera la pròpia normativa comunitària però també la dels països membres al no reconèixer el dret d’asil que empara a les persones que fugen de la guerra i la violència.

L’acte, titulat “Per un programa federal i solidari d’acolliment al refugiat”, va ser organitzat pel grup de Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental, i van intervenir-hi a més de Villarejo, l’expresident de la Secció Espanyola d’Amnistia Internacional, Alfonso López Borgoñoz, i el president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares. Va presentar Josep Sampera.

Pajares va posar l’accent en la necessitat que els refugiats poden acollir-se a l’asil sense la necessitat de pagar a les màfies i arriscar les seves vides creuant l’Egeu. “Cada persona paga a les màfies per creuar a Lesbos 2.000 euros mentre el ferri que fa aquesta mateixa ruta costa solament 5 euros”, va assenyalar.

Granollers4Alfonso López Borgoñoz va recordar que Espanya ja estava vulnerant la seva pròpia legislació amb les devolucions en calent a Melilla i va posar l’accent en la precària situació de les dones i els infants que són els més exposats tant en els camps de refugiats com en les rutes que segueixen per escapar dels seus respectius països. Granollers5“Turquia no pot ser considerat un país segur ni tampoc està en condicions d’oferir unes condicions dignes als refugiats”, va subratllar en relació a l’acord aconseguit entre la UE i Turquia per retornar els refugiats que arriben a Grècia a aquest país.

13178531_10209207412521224_7938937022662370794_nMiguel Pajares va recordar que els plans de reubicació que es discuteixen no resolen les morts en el Mediterrani perquè són una solució només pels qui aconsegueixen arribar a territori europeu i Carlos Jiménez Villarejo va qüestionar que cap país europeu hagi demanat que es compleixi la directiva de protecció als refugiats. “Aquesta Europa no té res a veure amb els principis sobre els quals es va construir, els ciutadans hem d’exigir als nostres governs que compleixin les normes que nosaltres mateixos ens hem imposat quant a protecció dels drets humans”, va assenyalar.

L’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo diu que “Europa canvia refugiats per euros” (Ara Granollers)

 

 

Els Diàlegs per un món solidari a xip/tv: