ActualitatNotícies

La vella idea d’un estat, una moneda, una llengua i un exèrcit és una idea morta. És una de les qüestions que es van abordar en l’acte organitzat pel grup de Federalistes d’Esquerres de Vilanova i la Geltrú el passat 26 d’abril sota el títol “De l’economia local a l’economia global”. Van intervenir-hi Francesc Trillas, economista i membre de la junta de Fed, i Ton Dalmau, coordinador de l’associació ECOL3VNG- Projecte de moneda local “La Turuta”. L’acte va ser moderat per Robert Sanahuja, membre del grup Fed local.

Vilanova3Francesc Trillas va recordar que a Europa la moneda i l’exèrcit són qüestions compartides per diversos estats i que les llengües no tenen fronteres dins del nostre continent.“L’estat nació ha mort i com més aviat ens adaptem a aquesta nova realitat, millor podrem gestionar-la. Vilanova4Els individus no som illes sinó que necessitem federar-nos”, va assegurar.

Tau Dalmau va exposar, per la seva banda, l’existència de les monedes locals i socials, com la Turuta que posa en evidència que ja ningú té el monopoli de la sobirania. Dalmau va posar l’accent que el valor d’una moneda social com la Turuta no la marca cap banc central ni cap Estat, només el treball. “Hem de trobar models econòmics que funcionin i un d’ells són les monedes alternatives”, va assegurar.

Diversitat monetària i federalisme (per Francesc Trillas)

De l’economia local a l’economia global (Eix Diari)