ActualitatNotíciesTertúlia

Quines opcions té la reforma federal de la Constitució en l’escenari polític actual? Quines passes s’haurien de donar? Són les dues preguntes que van centrar el debat de la tertúlia federalista celebrada el passat 1 d’abril i que va tenir com a convidat el catedràtic de Dret Constitucional de la UB Xavier Arbós.

Arbós va destacar que la incerteça política que es viu entorn de la formació d’un nou govern a Espanya fa difícil preveure què succeirà en aquesta legislatura però va subratllar que totes les alternatives estan obertes pel que fa a la negociació de les reformes més urgents del model territorial.

Arbos2En aquest sentit, va destacar que una de les qüestions més importants per avançar cap a un model federal és que la Constitució estableixi clarament la distribució de competències. “Aquesta qüestió no pot ser alguna cosa que estigui determinat per lleis que canviïn constantment”, va assenyalar el catedràtic que, a més, va indicar que les competències han de comptar amb un finançament correcte.

En relació als senyals particulars que caracteritzen un estat federal, Xavier Arbós va subratllar que en un sistema federal “cap dels nivells de govern té tot el poder. Les majories tampoc poden imposar qualsevol cosa a les minories, que són respectades”.

Pel que fa al debat entorn de qui sustenta la sobirania, va explicar que és una qüestió difícil de delimitar en un estat federal, que basa el seu funcionament en la recerca del pacte i l’acord com a impulsor de la convivència en contraposició a la imposició de la majoria.

Arbos3Segons Xavier Arbós, una discussió entorn de la reforma de la Constitució a Espanya hauria d’incloure un debat previ sobre el concepte de nació de manera que la fórmula final permeti que tots els ciutadans s’hi sentin còmodes. També va qüestionar que l’actual sistema de finançament del País Basc sigui compatible amb el concepte de solidaritat d’un país federal.

En relació a les dificultats que pot trobar una reforma federal de la Constitució, va dir que un escull important seria que, després d’una complicada negociació, la proposta de reforma aconseguís l’aprovació a Catalunya però no en d’altres parts d’Espanya o, a i’inrevés, que Espanya en el seu conjunt l’aprovi però a Catalunya no hi hagi una majoria a favor.

En el torn de preguntes i debat, els assistents van posar en valor la necessitat que un nou pacte constitucional reconegui la diversitat d’Espanya, la qual cosa és fonamental en la construcció d’un país federal, i la d’avançar en una cultura federal de pacte i diàleg entre territoris però també entre ciutadans.

En els propers dies anunciarem la data i la temàtica de la propera tertúlia federalista.