ActualitatNotícies

El dissabte 27 de febrer, ‘Federalistes d’Esquerres’ va estrenar un nou format d’actes, amb el primer que realitza en un barri de Barcelona. La Formiga Martinenca, al barri del Clot / Camp de l’Arpa, va ser l’escenari d’aquesta estrena, amb la participació de Carme Valls, vicepresidenta de ‘Federalistes d’Esquerres’, i Ferran Pedret, diputat del PSC al Parlament de Catalunya i membre de l’associació. Siscu Baiges va presentar l’acte

Clot3Pedret va ser el primer en prendre la paraula per exposar els principis bàsics que inspiren l’acció de ‘Federalistes d’Esquerres’. Segons ell, el vincle federal entre comunitats i estats és la forma ideal de relació territorial en un moment en què “els estats-nació ja no responen a les necessitats actuals”. “Els federalistes somniem amb una Espanya, una Europa i un món que col·laborin en comptes de competir”, va dir. I va afegir que “tenir un estat propi no ens farà més lliures ni com a individus ni com a societat”. També va replicar els que asseguren que Espanya no acceptarà mai estructurar-se federalment dient que “una majoria de ciutadans comparteixen aquests desitjos de canvi”.

Clot2La metgessa i vicepresidenta de ‘Federalistes d’Esquerres’ Carme Valls va afirmar que “volem una Europa sense divisions. No volem aixecar fronteres i murs com els nacionalistes”. A més, va demanar que s’aprofundeixi en la cultura federal, que al seu entendre, es una cultura de pacte i de confiança. “Hem d’aprendre a pactar i a confiar, a cooperar els uns amb els altres”, va dir. Va criticar el president d’ERC, Oriol Junqueras, per la seva afirmació que és federalista amb Europa però no amb Espanya. Per Valls, “hem de federar-nos a tots els nivells. Perquè ens hauríem de federar amb Toulouse i no amb Saragossa? No es pot ser federalistes a temps parcial”.

Després dels parlaments de Ferran Pedret i Carme Valls hi va haver un col·loqui amb la trentena d’assistents, on es va comentar, entre d’altres qüestions, les diferències entre federació i confederació i la desafecció que la política dels refugiats pot causar envers Europa.

Finalment, Joan Nieto va animar els assistents a apropar-se a ‘Federalistes d’Esquerres’ i a col·laborar en el finançament del documental ‘Federal’ que està preparant el cineasta Albert Solé.