ActualitatOpinió

Dissenyada amb anterioritat a la creació de les autonomies i a la integració del nostre país en la UE, la Constitució alberga en el seu si l’embrió de l’Estat federal però sense arribar a establir els elements de coordinació i cohesió que sí posseeixen aquests sistemes. Reformar-la seria, doncs, culminar el que la Constitució de 1978 va deixar inconclús, buscar el tancament del model a la llum dels ensenyaments obtinguts en aquestes dècades. “Recrear Espanya” (El País, 7 de novembre de 2015)

L’independentisme català té el seu futur planificat, però un referendum negatiu podria ensorrar les seves aspiracions i retornar-los a la via federalista. Els analistes dedueixen que un percentatge important d’aquests votants no busquen, en realitat, la ruptura amb Espanya sinó un acord que els permeti disposar d’un major autogovern. Segons aquests estudis, els secessionistes indubtables no han augmentat de forma significativa en els últims anys. “Dos orillas catalanas, un solo puente” (El País, 8 de novembre de 2015)