ActualitatNotícies
  • Anna Estany: “La distribució de la riquesa no pot entendre’s com a solidaritat sinó com a justícia distributiva”
  • Andreu Missé: “Al món manen les multinacionals, els bancs internacionals. El poder d’un estat no pot fer front en solitari a aquests poders”
  • Victòria Camps: “Els problemes que afrontem són cada vegada més globals i la manera de resoldre’ls és avançar en la construcció d’estats postnacionals”

Balaguer1Sota el títol L’opció federal per una Catalunya sense fronteres, s’ha presentat a la sala d’actes de l’ajuntament de Balaguer Federalistes d’Esquerres. L’acte ha estat presentat pel director-gerent del diari La Mañana, Ignasi Calvo i han intervingut Anna Estany, catedràtica de Filosofia de la Ciència de la UAB i membre de la junta de Federalistes d’Esquerres, Andreu Missé, director d’Alternativas Económicas i membre de Fed, i Victòria Camps, catedràtica emèrita d’Ètica de la UAB i vicepresidenta de l’associació.

La primera a intervenir ha estat Anna Estany que ha reflexionat sobre la diversitat i el federalisme. “El món és divers en tots els seus estats evolutius i hem de preguntar-nos com gestionem aquesta realitat”, ha assenyalat Estany que ha qüestionat l’ús del terme solidaritat interterritorial. “Solidaritat no és el concepte més correcte per referir-se a la distribució justa dels recursos. Per a mi, és un terme “light” que substitueix al de caritat. Si entenem la nostra contribució a altres territoris com a solidaritat és posar-la al nivell d’una ONG. La distribució de la riquesa no pot entendre’s solament com a solidaritat sinó com a justícia distributiva. Equitat és una paraula més adequada”, ha assenyalat.

Balaguer2Andreu Missé ha posat l’accent en la necessitat d’analitzar l’actual situació que travessa Catalunya i Espanya sota una perspectiva europea. “Federalisme i democràcia van de la mà, perquè els valors del federalisme són el pacte i la concòrdia. Europa és un gran projecte de federació en què els estats cedeixen sobirania per poder avançar junts. En aquests moments, a Europa, el 70% de la legislació està pactada a Brussel·les, el concepte d’estat està cada vegada més obsolet”, ha assegurat.

Ha reconegut que existeix preocupació entre els ciutadans perquè el projecte europeu travessa una crisi i trontolla. “Però encara amb els seus problemes, la Unió Europea segueix tenint aspectes que la fan valuosa com haver aconseguit el major període de pau en la nostra història. Europa ha de ser capaç de parlar amb una sola veu. Si no aconsegueix convertir-se en uns Estats Units d’Europa, no serà capaç de fer front als desafiaments dels propers anys”, ha dit Missé qui ha afegit que “els que manen al món són les empreses, les multinacionals, els bancs internacionals. El poder d’un estat no pot fer front en solitari a aquests poders, cal organitzar-se en estructures més grans, de forma federal”, ha assenyalat.

Balaguer4Victòria Camps ha recalcat, per la seva banda, que encara que el federalisme és el futur, a Espanya i a Europa hi ha resistències. “S’avança en la unitat econòmica però no en la política, costa tenir un projecte comú. El món cada vegada és més divers i el federalisme reconeix això: les diferències i les diversitat”, ha dit.

LaMananaFedVictòria Camps ha citat Jürgen Habermas en el sentit que els problemes que afrontem són cada vegada més globals i la manera de resoldre’ls és avançar en estats postnacionals. “Reproduir nous estats-nació és anacrònic. Hauríem de pensar en un futur diferent que passi per les federacions. Cada país federal és diferent de l’altre, es forma d’acord a la seva història i les seves necessitats i per això Espanya ha de trobar el seu model”, ha dit.

Victòria Camps ha posat l’accent en la necessitat que Espanya i Catalunya canviïn la seva cultura política i avancin en la voluntat d’unió i cooperació. “Respectar és reconèixer les diferències, és unir allò que és diferent. És necessari avançar també en la sobirania compartida. Parlar d’una identitat única és difícil en un món en què aquestes, estan cada vegada barrejades”, ha assenyalat.