Federalistes als mitjansNotícies

Barcelona, 15 oct (EFE).- L’expert en federalisme canadenc André Lecours ha assegurat avui que el conflicte actual entre la Generalitat de Catalunya i l’Estat s’assembla a la situació que es va viure a Canadà l’any 1995, quan el Québec va celebrar el seu primer referèndum secessionista, en el qual va guanyar el “no”.

“El que sento em sona a coses que ja he escoltat fa vint anys”, ha explicat durant una conferència en el Col·legi de Periodistes organitzada per l’entitat Federalistes d’Esquerres.

Qüestions com la possibilitat de declarar la independència de forma unilateral o la discussió sobre quina majoria legitima la separació són temes que també es van abordar a la regió francòfona fa dues dècades.

El professor de la universitat d’Ottawa ha defensat que la solució al conflicte entre la Generalitat i l’Estat, que ha vist com una cosa urgent, ha de passar per la via federal.

Això és el que, ha detallat, ha passat en el Québec, on després d’anys de debat i enfrontament, en l’actualitat l’independentisme ha retrocedit en el Québec fins a mínims històrics gràcies a les concessions que ha fet l’Estat als independentistes, que al seu torn han adquirit el compromís de la lleialtat institucional.

En aquest sentit, ha ressaltat que, encara que els ciutadans del Québec se senten “menys canadencs que mai”, accepten una part de govern compartit, ja que té blindades competències bàsiques com l’educació i tot el que concerneix a l’àmbit lingüístic.

Per Lecours, el problema d’Espanya per replicar un model amb aquestes característiques no està en el vessant institucional, ja que ha ressaltat que hi ha un alt grau de descentralització en l’Estat de les autonomies, sinó que ho ha atribuït a aspectes culturals.

“No és tant una qüestió institucional com un tema cultural”, ha insistit l’expert, que ha explicat que el Québec i el Canadà han arribat al moment actual gràcies a dècades de continu debat constitucional.

El degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Federalistes de Catalunya, Joan Botella, ha estat l’encarregat de plantejar les diferents qüestions a Lecours, en un format de conversa.

Representants del PSC -que coincideix en la defensa d’un model federal per a Espanya- com el seu primer secretari, Miquel Iceta, i el seu portaveu, Esther Niubó, han estat presents en aquest acte.

Agència EFE, 15 d’octubre de 2015