ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

Un acadèmic quebequès atribueix la disminució al desenvolupament federal del Canadà

La secessió del Quebec te actualment el recolzament més baix dels darrers 40 anys entre els ciutadans d’aquesta província del Canadà, i avui en dia els joves son els menys independentistes de tota la població.  Així ho ha assegurat André Lecours, director científic del think tank quebequès l’Idée Fédérale, durant una conferència organitzada per Federalistes d’Esquerres al Col·legi de Periodistes.

L’acadèmic canadenc ha afirmat que la situació actual és molt diferent a la de fa dues dècades quan els independentistes del Quebec van estar a punt de guanyar el darrer referèndum convocat fins ara. Lecours atribueix la disminució de l’independentisme al desenvolupament federal que ha fet Canadà en els darrers anys i que ha contribuït a un major nivell d’autonomia legislativa i fiscal. El director científic del think tank ha assegurat que paradoxalment, el federalisme ha fet disminuir el sentiment de pertinença al Canadà entre la població del Quebec.

André Lecours ha apuntat que la situació que viu actualment Catalunya li recorda a la viscuda al seu país al 1996 i recomana a l’Estat Espanyol fer una reforma constitucional federal. El director científic del think thank  ha assegurat que és inimaginable que al Canadà un governador acabi declarant davant la justícia perquè tenen molta legitimitat. Lecours creu que de dirigir el Quebec, Mas  hauria dimitit abans de declarar davant del TSJC.

A la conferència ha acudit la plana major del socialisme català. Entre el assistents hi havia el primer secretari del PSC, Miquel Iceta i la portaveu del partit Esther Niubó. També ha acudit la Secretaria d’Estudis i Programes del PSOE i candidata numero dos a les properes eleccions generals, Meritxell Batet.

e-noticies, 15 d’octubre de 2015