Federalistes als mitjansNotícies

André Lecours defensa la via federal per millorar l’encaix de Catalunya en el conjunt d’Espanya (per Iñaki Ellakuría)

Els resultats del 27-S, en els quals l’independentisme no va aconseguir el 50% dels vots, ha donat ales als defensors d’una tercera via que trobi un nou encaix de Catalunya amb el conjunt d’Espanya. Entre ells destaca la feina de Federalistes d’Esquerres, entitat que avui ha presentat a Barcelona al professor canadenc André Lecours, qui ha analitzat les possibilitats que Espanya avanci cap a un model federal, així com la situació política i social a Quebec després de l’últim referèndum d’independència, celebrat fa 20 anys. Entre els assistents a l’acte, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la secretària d’Estudis del PSOE, Meritxell Batet, i la portaveu del PSC, Esther Niubó.

LecoursLVLecours, professor d’Estudis Polítics de la Univesidad d’Ottawa, ha assenyalat les coincidències entre l’escenari polític català i el que es va viure a Quebec fa vint anys: “sento que he vist la mateixa pel·lícula, tot em sona molt familiar”. Raó per la qual ha analitzat el moment actual que viu la regió francòfona de Canadà, el govern de la qual és un dels que gaudeix de més autonomia i competències entre els que no representen a un Estat, i ha avisat que “és molt difícil trobar les solucions quan els independentistes no volen”.

Lecours ha assenyalat la “paradoxa federal” que s’ha donat a Quebec, ja que aquest sistema polític dota d’eines a l’independentisme per tenir poder i enfortir la seva posició. El que exigeix que existeixi lleialtat institucional entre els diferents governs. Una paradoxa que s’expressa també en el fet que avui el suport a la secessió de Quebec és menor entre els seus habitants però, alhora, “Quebec se sent menys canadenc”. No obstant això i malgrat aquest risc de dotar d’eines al separatistes per aconseguir els seus objectius, Lecours ha sostingut que per a Espanya “no descentralitzar pot ser més problemàtic a llarg termini”.

Sobre la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya, Lecours ha considerat que com a observador sembla urgent i necessari que es trobi un punt d’acord entre el Govern central i la Generalitat i, en aquest sentit, considerat que l’actual model autonòmic ofereix “molt marge” per explorar. “M’agradaria veure més diàleg i relació dels governs, relacions multilaterals”, ha afirmat Lecours, convençut que malgrat que el federalisme és un procés lent de construcció, que en molts aspectes no pot donar una resposta immediata, és la millor opció per als estats plurinacionals.

 

Agència EFE:

Expert en federalisme veu semblants el Québec de 1995 i la Catalunya actual (EFE 15.10.15)

e-noticies:

El sobiranisme baixa al Quebec

ElConfidencialLecours

Llegir a La Vanguardia, 15 d’octubre de 2015

Llegir La Vanguardia impresa

Llegir El Confidencial

Llegir El Dia