ActualitatOpinió

Si per nou entenem millor, què dimonis significa millor? Ho interpreten igual Convergència i les CUP, Feministes per la Independència i el catòlic Junqueras? Millor és ampliar la baixa per maternitat o reduir-la i allargar la de paternitat? És millor ensenyar religió o ciutadania? Pagar ambaixades o farmàcies? És millor un govern paritari?

 

Hi ha qui vol la independència per motius amb què no estic d’acord, com l’antipatia a Espanya, però hi ha qui la desitja per un ideal que sí que comparteixo: el de construir un país nou, millor que l’ac­tual. Als qui pensen així els demano que em concedeixin dos minuts: el que es triga a llegir 2.370 caràcters, per exposar els meus tres dubtes.

Dubte número u: per què un Estat català seria millor que l’Estat espanyol? Una resposta possible és que tindria més diners. Segur? Els que ens estalviaríem deixant de contribuir als pressupostos generals espanyols els gastaríem en crear a Catalunya l’Exèrcit o la diplomàcia que ara com ara compartim. D’altra banda, un país pot ser ric i injust, com l’Aràbia Saudita: no és això el que volem.

Un altre argument possible és que un Estat català serà millor perquè Catalunya per si mateixa és millor: ho pensa molta gent. Però on són les proves? Jo, fran­cament, no les veig. La desigualtat entre dones i homes, per exemple, és molt semblant aquí i allà. Dels set candidats que ­aspiren a presidir la Generalitat, sis són homes, de la qual cosa no sembla que ­Madrid tingui la culpa. Tampoc no em consta que hi hagi menys assassinats masclistes d’aquest costat de l’Ebre, i això que la ­Generalitat té totes les competències (justícia, salut, educació i policia) aplicables al cas.

Dubte número dos: com es pot fundar un país nou liderat per un partit vell?No només vell, sinó equivalent, punt per punt (reforma laboral, amnistia fiscal, reta­llades, corrupció, ús sectari de les ­institucions…) al que governa a Madrid.

I dubte número tres, el fonamental: si per nou entenem millor, què dimonis significa millor? Ho interpreten igual Convergència i les CUP, Feministes per la Independència i el catòlic Junqueras? Millor és ampliar la baixa per maternitat o reduir-la i allargar la de paternitat? És millor ensenyar religió o ciutadania? Pagar ambaixades o farmàcies (mai no hi haurà diners per a tot)? És millor un govern paritari? El probable futur president no ho creu així: l’actual el componen deu homes, tres dones… D’acord, hi ha algun tema, com el corredor mediterrani, a què l’àmbit català de decisió donaria una resposta, però són molts més, infinits, els que no depenen de quina sigui la bandera. Un país nou i millor? Jo l’únic que veig a mitjà termini és empobriment i conflicte.

La Vanguardia, 24 de setembre de 2015