ActualitatNotícies

Després de dos anys sense veure’s, Mariano Rajoy i Artur Mas s’han reunit aquesta setmana a La Moncloa. Obre aquesta trobada una via per a la negociació? Diversos comentaristes han abordat el resultat d’una reunió en la qual ambdues parts es van mantenir inamobibles en el tema de la consulta però en la qual tant Artur Mas com Rajoy van accedir a dialogar sobre qüestions al marge d’aquesta.

Desactivin aquesta espoleta. Per Xavier Vidal-Folch Vidal-Folch

La trobada, del que ningú assenyat esperava un acord per imprimir en el BOE, ha donat el màxim de l’esperable. Hi ha hagut diàleg perquè Mas es va avenir per fi a plantejar assumptes (23, sobretot econòmics) diferents a la (obsessiva) consulta. I perquè Rajoy va assumir la utilitat de parlar, encara des de la discrepància en l’assumpte cabdal, la (denegada) consulta.

patxo_unzuetaHi ha marge per a un nou pacte? Per Patxo Unzueta.

No és realista esperar avui un acord Rajoy-Mas, però deixar oberta la possibilitat suposaria un gran avanç. Es basaria en una consulta; no sobre la secessió, sinó sobre un estatus de Catalunya convingut entre les parts. Una tercera via s’obre?

Les 7 diferències entre 2012 i 2014. Per Antoni Gutiérrez-Rubí Gutierrez-Rubi

La reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy de 2012 va acabar amb un cop de porta. Aquesta, amb una porta entreoberta. Ara res no ha estat tan èpic, sinó més aviat pràctic. Totes les paraules van sonar sense estridències. No va haver-hi violins. Però tampoc timbals.

BARCELONA OPINION JOAN  TAPIAMínim imprescindible, màxim possible. Per Joan Tàpia

Després de dos anys de xocs i tensions era impossible que la cimera anés bé. Però es va aconseguir el màxim possible i el mínim necessari. L’irritant és que aquests 23 assumptes substancials hagin estat congelats dos anys per una qüestió de principis. En les democràcies no es tria els governants perquè ho paralitzin tot amb l’excusa de discrepàncies essencials, sinó perquè governin.

Quina sort té Rajoy! Per Rosa PazRosa Paz

És possible que a Artur Mas li quedi ja poc recorregut perquè s’ha ficat en un atzucac amb la consulta sobiranista però s’equivoquen els qui creuen que va arribar a la seva cita amb Mariano Rajoy d’aquest dimecres en pitjor situació que el president del govern. Les actuacions judicials que afecten al PP s’acumulen aquest mes de juliol i haguessin ocupat les primeres pàgines si no s’haguessin vist opacades pel tsunami de Pujol.