ActualitatNotícies

A Badalona, el proppassat  dissabte 16 de març de 2019, Federalistes d’Esquerres ha celebrat un Seminari sobre pensions públiques, Europa i Estat Federal, en el que han participat experts en la matèria.  Raquel López, coordinadora de Federalistes d’Esquerres de Badalona, va fer la presentació i a continuació es van desenvolupar les exposicions dividides en dos panells.

El primer panell del seminari ha estat centrat en l’anàlisi dels sistemes de pensions públiques, els seus reptes, i les mesures polítiques i econòmiques necessàries  per garantir el seu futur. Les intervencions de Carlos Bravo (secretario de políticas públicas y protección social de CCOO), i Borja Suárez, Director General de Ordenación Económica de la Seguridad Social i Markus Hofman, secretari de polítiques socials de la Confederació alemanya de sindicats (DGB), s’han centrat en aquests aspectes més amunt enunciats, en una breu, però intensa, descripció de les característiques del model de pensions al seu país i dels reptes als que s’enfronten. Per últim, Aina Vidal ha fet una anàlisi de l’estat de les negociacions del Pacte de Toledo i la importància de les mobilitzacions dels treballadors i treballadores en la defensa dels seus drets.

El segon panell ha estat centrat en l’explicació dels treballs del Parlament Europeu al voltant dels drets socials i de forma més concreta al voltant dels treballs d’aquesta legislatura que s’acaba sobre el tema de les pensions. Han intervingut, Javi López, eurodiputat del Grup Socialista Europeu, i Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verd Europeu. Tres aspectes de les seves intervencions cal destacar: en primer lloc la constatació de la particularitat dels sistemes de pensions dels diferents països  que conformen la Unió Europea, segon la conveniència d’ avançar en propostes que es puguin concretar en Directius de la Unió, que tendeixin a buscar elements d’ homologació, i explorar la constitució de fons per les situacions d’emergència que es puguin donar en els sistemes nacionals, i en tercer lloc, donar garanties que les mesures de la Unió no suposen en cap dels casos una minva en les condicions dels sistemes de pensions pels països que tinguin unes millors condicions.

La tercera part de la sessió, amb la participació de tots el ponents ha estat dedicada a respondre les preguntes que al llarg del matí s’ havien formulat pel públic assistent.

Finalment hi ha hagut una breu intervenció de cloenda a càrrec del President de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, en la que ha destacat la qualitat de les exposicions dels ponents, tant pel seu nivell com pel caràcter didàctic de les seves exposicions, i també ha valorat molt positivament el treball conjunt de les forces d’esquerra. També ha afegit, que aquest Seminari de Federalistes d’Esquerres esta inscrit en l’ ADN de la nostra organització, que a més a més de tenir propostes per a una nova estructura política a Catalunya i Espanya, amb una  reforma federal de la Constitució espanyola, dins una Europa federal, tenim i debatem, temes de caire social tant importants como son les pensiones públiques, un dels pilars de la protecció social de qualsevol estat del benestar que es preï com a tal.