ActualitatOpinió

“Aquesta idea de democràcia per damunt i al marge de l’imperi de la llei que sostenen els dirigents independentistes és una fal·làcia. Com va afirmar el Tribunal Suprem del Canadà en el mateix Dictamen, es tracta d’un argument que, a primera vista, és seductor, perquè es vincula a la idea democràtica; però quan s’analitza més en profunditat, resulta un argument frèvol, “perquè malinterpreta el significat de la sobirania popular i l’essència d’una democràcia constitucional”. Dit això, cap sistema democràtic pot contemplar impassible, amb tranquil·litat, que una part molt qualificada –pròxima a la meitat de l’electorat– d’una comunitat tan important com ho és Catalunya a Espanya no se sentin vinculats al mateix i considerin que manca de legitimitat política. No hi ha sistema democràtic que pugui perviure a la llarga si no aconsegueix l’adhesió i la legitimitat de la immensa majoria dels qui integren la societat. Els qui insisteixen en la importància de respectar el principi de legalitat no poden ser indiferents a la necessitat que aquesta legalitat sigui sentida com plenament legítima.”

Entrevista a López Basaguren por Manel Manchón (Crónica Global, 17 de març de 2019)