Notes de premsaNotícies

Unes 250 persones s’han reunit a Foment Artístic i Cultural per expressar el seu suport al documental d’Albert Solé en un acte marcat per la proximitat de l’1-O i la necessitat d’establir ponts

(Per Beatriz Silva) “Aquests dies ens sentim sols, en minoria. Però no és així: som més encara que no cridem”. “La raó no es té perquè siguin més els que criden que els que callen”. Dues frases, de Joan Botella i José Luis Atienza, que van marcar l’acte celebrat el passat dijous 28 a Sant Joan Despí per marcar la fi de la campanya de micromecenatge que ha fet possible el documental d’Albert Solé, FEDERAL, que s’estrenarà per fi aquesta tardor.

L’acte, marcat per la proximitat de la celebració de l’1-O, va servir per parlar de federalisme però també de fraternitat, de la necessitat de reconstruir ponts i del que el president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, va definir com “fer de Creu Roja a partir del 2-O “.

“Als politòlegs ens pregunten constantment què passarà el 1-O. Ningú ho sap. El que sí sabem és el que necessitarem a partir de dilluns: restaurar la confiança entre nosaltres i les amistats perdudes. Hem d’arribar a una solució raonable i hem de ser molts en això “, va constatar.

Un missatge similar va llançar l’escriptor Javier Cercas que va intervenir en l’acte a través d’un vídeo en què va manifestar el seu suport al federalisme i al treball de Federalistes d’Esquerres. “No tenim dret a no trobar una solució a la situació actual. Hem de trobar-la per força. No tenim dret a repetir els mateixos errors que ja hem comès en la nostra història “, va assegurar.

L’acte va ser conduït per Silvia López Valentín, politòloga i membre de la junta directiva de Federalistes d’Esquerres, i Cesáreo Rodríguez-Aguilera, catedràtic de Ciència Política de la UB. Els dos van introduir a les persones que van prendre la paraula: Albert Solé, director de FEDERAL; Nicolás Sartorius, fundador de CCOO i director de la Fundación Alternativas; Eulàlia Vintró, catedràtica de Filologia Grega de la UB; Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció i vocal d’Honor de Federalistes d’Esquerres; José Luis Atienza, portaveu del Grup de Cultura Federal d’ICV; Clara Fernández, graduada en Dret; Antonio Poveda, alcalde de Sant Joan Despí; Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat; i Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres.

Durant l’acte es va projectar també un vídeo de suport al documental d’alcaldes, alcaldesses i personalitats com Manuel Cruz, Arnau Funes, Raquel Sánchez, Joan Saura, Victoria Corbacho, Josep Perpinyà, Lluís Tejedor, Eduard Rivas, Lluïsa Moret, Francesc Castellana, Ferran Pedret, Francesc Baltasar, Maria Miranda, Avelino Romero, Josep Maria Rañé, Aurora Huerga, José Montilla, Luis Campo Vidal, Mercè Solé, Carles Ruiz, Ricardo Castro i Jordi San José.

“El món avança, passen coses, i aquí seguim comportant-nos com si no passés res més que el ‘Procés'”, va assenyalar el director Albert Solé que va posar en valor l’esforç individual i col·lectiu que ha significat tirar endavant el projecte de FEDERAL, sense subvencions ni ajudes institucionals, valent-se de la col·laboració de desenes de mecenes que han fet una aportació en la mesura de les seves possibilitats.

Silvia López Valentín va posar èmfasi que el federalisme “és una forma de viure. Quan penso en el futur federal penso en clau espanyola i europea. Hem de dir-ho fort: jo sóc federalista “, va afirmar. Clara Fernández, per la seva banda, va recordar que “els últims cinc anys han estat anys perduts per als joves”. “Els federalistes no volem ser un bàndol ni estar en un bàndol. Creiem que la política està feta per a crear consensos i no per aprofundir en els enfrontaments “, va assenyalar en una intervenció en clau europeista.

Nicolás Sartorius va ser un dels que més va aprofundir en la necessitat d’avançar en una Espanya i en una Europa federals. “Davant la globalització, federació. L’única forma de fer front als grans poders és unir-se, federar-“, va assenyalar el fundador de CCOO que va denunciar als nacionalismes com “l’adversari més perillós dels treballadors “perquè els divideix en posar la qüestió identitària sobre el bé comú. “Entre l’immobilisme i la ruptura hi ha alternatives millors: el federalisme”, ha sentenciat.

L’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo va instar Rajoy i a Puigdemont a buscar una solució al conflicte actual des del respecte a la legalitat, i va alertar que la Llei de Transitorietat Jurídica, que va aprovar el Parlament de Catalunya i va suspendre el TC, és “un projecte autoritari que trenca els principis de l’estat democràtic “.

Eulàlia Vintró, va assenyalar que participar en l’1-O “només legitima l’independentisme”. “És difícil imaginar que arribaríem fins al punt en què ens trobem. Estem dominats per la rauxa esbiaixada respecte a la situació de Catalunya i no sabem quan s’imposarà el seny”, va assenyalar en una intervenció en què va reivindicar el federalisme com a solució.

José Luis Atienza, va denunciar per la seva banda el silenciament de l’opció federal: “Ens han tret la paraula”, ha assegurat. “Els federalistes no podem fer promeses basades en mentides patriòtiques. Ens dol més el 1939 que el 1714. Estaria bé deixar de parlar de la pàtria. Quan baixem del cel estelat i parlem de la vida de la gent, el nostre gran problema no és independència sí, independència no. El nostre problema és el pa de cada dia”.

L’alcalde Antoni Poveda, que va obrir l’acte, va subratllar que “el referèndum no farà fora a Rajoy, votar en les pròximes eleccions generals, sí” i ha manifestat que “els indignats contra Rajoy avui es poden manifestar però el que realment serà efectiu serà votar amb memòria a les pròximes eleccions generals “.

Lluïsa Moret, va recordar que el Baix Llobregat “té anys de convivència i de diàleg” i que “l’única via és seure, dialogar i construir solucions pactades com sempre hem fet els alcaldes”. “Ni Rajoy ni Puigdemont han estat capaços de respondre a les demandes de la ciutadania “, va constatar.

Cesáreo Rodríguez Aguilera va subratllar que el federalisme és l’oposat als moviments identitaris i va criticar la gestió que han fet del conflicte a Catalunya tant Rajoy com Puigdemont: “De Rajoy hem de criticar-la seva inacció política. Si jo fos independentista desitjaria que Rajoy no marxés mai més. I Puigdemont ens ha portat a un carreró sense sortida”, va indicar constatant també que” la major derrota dels independentistes és que els que no li donen suport, no s’hagin sumat a la campanya del no. No hem vist un sol cartell demanant el no “, va afirmar.

FEDERAL’ s’estrenarà aquesta tardor gràcies a l’esforç  generós del seu director i el del seu equip, i el de centenars de persones que hi han contribuit a través del micromecenatge. Al llarg dels seus aproximadament 55 minuts de durada, hi apareixen les opinions d’alguns dels més destacats experts en federalisme, així com també de persones amb diferents opinions respecte a la idea federal com Daniel Cohn-Bendit, Owen Jones, Emma Bonnino, Romano Prodi i el secretari general de la UEF, Paolo Vacca. També hi surten representants de diferents forces polítiques catalanes i espanyoles com José Manuel García-Margallo, Juan Carlos Monedero o Josep Lluís Carod-Rovira, amb diferents opinions sobre la qüestió.