Notes de premsaNotícies

Mig centenar de membres de l’associació, entre ells el seu president, Joan Botella, van participar en un acte que va tenir com a amfitrions a Javi López i Ernest Urtasun i en què es va reivindicar el federalisme com un camí de solució als problemes d’Espanya i Europa

(Per Santiago Vallejo i Beatriz Silva) Els federalistes han d’alçar fort la seva veu per defensar els valors de la democràcia, la solidaritat, la diversitat i fer front al creixent nacionalisme i xenofòbia. Va ser unes de les idees que es van repetir en l’acte de presentació de Federalistes d’Esquerres al Parlament Europeu de Brussel·les que va tenir com a amfitrions als diputats Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV) i que es va celebrar el passat 28 de setembre a la seu de les institucions comunitàries.

fedparl2

Javi López, Joan Botella i Ernest Urtasun

La presentació de l’associació la va fer el president Joan Botella i tres membres de l’associació: Mar Canelo Matito, Silvia López Valentín i Marcello Belotti. El viatge va ser resultat d’una invitació dels grups parlamentaris Els Verds / ALE i Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates.

Joan Botella va explicar el naixement de l’associació en 2012 i com aquesta ha evolucionat fins ara. “El federalisme no és una recepta tancada sinó un conjunt de valors i propostes com el reconeixement recíproc, el diàleg, el govern compartit, la subsidiarietat, la solidaritat o la racionalitat política”, va assegurar. Joan Botella va explicar que aquests valors s’han de projectar a Espanya però també a Europa on les dificultats actuals són fruit d’una visió insuficientment federal.

fedparl3

Joan Botella i Ernest Urtasun

Un punt de vista que va ser compartit pels dos diputats europeus que havien convidat a la delegació de Federalistes d’Esquerres a presentar el seu projecte.

Ernest Urtasun va destacar que la proposta federal és més urgent que mai en un moment en què les pròpies institucions de la UE, com el Consell Europeu, actuen des de la lògica de la sobirania nacional de cada país. “Aquesta crisi de governança és traslladable a Espanya i Catalunya on cal fer propostes per desencallar la situació”, ha assegurat. Javi López ha subratllat que el federalisme és una bona manera de gestionar la sobirania en un moment en què molts ciutadans tenen la sensació que l’han perdut en molts àmbits. “En un entorn amb societats cada vegada més heterogènies i complexes, es necessiten respostes sofisticades. En aquest sentit, el federalisme és una bona manera de gestionar la sobirania no sent un joc de suma zero com estem acostumats amb el poder tradicional”, va afirmar.

fedparl4

Mar Canelo i Javi López

Mar Canelo va destacar que el federalisme “neix de la voluntat de reconstrucció de les institucions des de baix, des dels ciutadans” i ha apuntat que “la democràcia demana proximitat i per això creiem que el federalisme és l’eina clau per a això. Una eina tècnica però plena de valors que són els que regeneren i tornen la unitat que la democràcia necessita “. “Les petites unitats polítiques com la ciutat, el poble, comarques o regions constitueixen àmbits adequats per a la interacció política i per a la participació però alhora han de ser àmbits de contacte i interacció a nivells institucionals més alts construint ponts de diàleg: aquesta és la clau de la proposta federal “, va afirmar.

fedparl7

Joan Botella, Ernest Urtasun, Silvia López i Marcello Belotti

Silvia López va explicar la seva experiència com a estudiant universitària que s’ha beneficiat de programes com Erasmus que li han permès convertir Europa en la seva llar. “Els joves ens trobem amb moltes situacions que ens desconcerten com són les grans amenaces que planen sobre Europa i que limiten la nostra sobirania com a ciutadans. Mentre seguim sense tenir una política econòmica i fiscal harmonitzada a nivell europeu, el gran capital es mou lliure i sense fronteres perjudicant als seus ciutadans, obligant a competir als seus joves pels pocs llocs de treball disponibles. La manca de col·laboració europea es reflecteix també en les polítiques sobre el canvi climàtic o la crisi dels refugiats on les persones semblen ser meres fitxes amb les que es juga. L’única solució es troba en una unió federada de tots els Estats membres de la UE davant de les onades de nacionalisme “, ha assenyalat.

fedparl6

Silvia López i Marcello Belotti

Marcello Belotti, traductor al castellà del Manifest de Ventotene, va fer una encesa defensa de les propostes de Altiero Spinelli i va recordar com aquest va somniar amb una Europa “lliure, unida, igualitària i solidària” en el seu confinament a l’illa de Ventotene. “Spinelli buscava no només una Europa unida que eliminés per sempre la barbàrie de les guerres sinó també l’emancipació de la classe obrera procurant per aquesta unes condicions de vida més humanes”, ha assenyalat. Belotti va insistir que la tasca del federalisme és recuperar aquestes idees davant del ressorgiment del nacionalisme, “propugnant una Europa social, defensant mecanismes de democràcia participativa a on la política econòmica rescati a persones i no a bancs, on els més rics paguin més impostos i on els estrangers, ja siguin immigrants econòmics o refugiats, puguin trobar empara “, ha assegurat.

fedparl8Va recordar també que Europa és el resultat d’una barreja de cultures i que un exemple d’això és Barcelona on es parlen 277 llengües i conviuen 160 nacionalitats diferents. “Si Spinelli fos viu estaria ara amb nosaltres cridant als carrers:” no borders, no nations ‘ “, ha conclòs.

Albert Sole

Albert Solé

En l’acte es va projectar també el “teaser” del projecte documental FEDERAL, impulsat des Federalistes d’Esquerres, i va intervenir el seu director Albert Solé que va subratllar la importància del projecte per poder difondre una idea complexa com el federalisme. “La major part del món viu sota el federalisme i aquest és probablement l’únic sistema que permet fer front a unes realitats socials, ètniques i culturals complexes. És important mostrar això en uns temps en què sembla que tot és blanc o negre i que ens fa por la complexitat “, va afirmar.

fedparl10

Domènec Devesa

En el torn de paraules, va intervenir el vicepresident de UEF Espanya i membre del comitè executiu de la UEF, Domènec Devesa, que va recordar la dimensió internacional del federalisme i va posar èmfasi en la necessitat de redimensionar el concepte de sobirania. “El federalisme justament el que fa és posar en comú la sobirania per gestionar les polítiques. Les sobiranies nacionals o europees són accidentals. Si hi ha d’haver-hi una sobirania ha de ser la del conjunt de la humanitat “, ha apuntat.

fedparl11Sara Jaurrieta, membre de Federalistes d’Esquerres, va prendre la paraula per valorar que la proposta de l’associació no es limita només a l’àmbit local sinó que aposta per fer avançar el federalisme en tots els nivells, i Tomàs Jiménez, membre de la junta, va posar l’accent en la necessitat d’insistir en la importància de la lleialtat de l’aposta federal.

Toni Sitges-Serra, vicepresident de Fed, va destacar en la seva intervenció, la necessitat de no fer un ús reivindicatiu de les llengües sinó d’acceptar la riquesa de l’Europa multilingüe i Alfonso López Borgoñoz, membre de la junta, va recordar que aquests dies es commemora l’aniversari de l’arribada dels Brigadistes Internacionals a Espanya i quants italians van anar a lluitar a Espanya defensant un compromís polític i no territorial en la tradició federalista que l’associació reivindica.

fedparl12

Toni Sitges-Serra

mireiajoan

Mireia Esteva i Joan Botella

Joan Botella, encarregat de tancar l’acte, va afirmar també que Federalistes d’Esquerres creu que l’estancament i la insatisfacció ciutadana que es viuen avui a Catalunya, a Espanya i a la pròpia Unió Europea només es podran superar des d’una actitud que promogui els valors propis de la tradició federal: respecte mutu, diàleg, subsidarietat, autogovern i govern compartit. “Pot ser una recepta complexa però és l’única a l’altura dels nostres temps, molt més solidària i eficaç que els nacionalismes de tota la vida. Creiem que el futur és federal i en aquesta direcció volem treballar “, ha conclòs.

A l’acte van assistir alguns eurodiputats entre els quals es trobava Paloma López d’IU i Ernest Maragall d’ERC.

La visita de Federalistes d’Esquerres a Brussel·les va incloure també una presentació del projecte de documental FEDERAL el 27 de setembre a la nit i una entrevista amb el representant de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, el 28 de setembre al matí. A aquesta última van assistir-hi el president Joan Botella i els vicepresidents Mireia Esteva i Toni Sitges-Serra i en el transcurs d’ella es va sol·licitar suport en la recerca de finançament del documental FEDERAL. Altafaj va oferir la col·laboració de l’oficina de la Generalitat a Brussel·les per buscar finançament per FEDERAL.

VIDEO DE LA PRIMERA PART DE L’ACTE

VÍDEO DE LA SEGONA PART DE L’ACTE

INTERVENCIÓ DE JOAN BOTELLA

LA VISITA DE FEDERALISTES D’ESQUERRES AL PARLAMENT EUROPEU ALS MITJANS

portada3

La delegació de Federalistes d’Esquerres amb Javi López i Ernest Urtasun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bruselashemiciclo

La delegació de Federalistes d’Esquerres al Parlament Europeu