Només aplicant solucions urgents de tipus cooperatiu entre tots els Estats podrem combatre el canvi climàtic. Aquesta és una de les principals conclusions que Josep Lluís Salazar, ambientalista del grup de recerca de la UPC i excap de programes de la Unió Europea, exposava dijous a l’Aplegador de Roca Umbert, en el marc del cicle Diàlegs per un món solidari, organitzat pel grup Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental.
L’ambientalista, que ha participat en les negociacions internacionals sobre el canvi climàtic alertava que l’esclafament global –produït especialment per l’alta concentració de CO2 i altres gasos com el metà– està produint “canvis molt importants en els ecosistemes i en l’agricultura, la base de l’economia”, recordava. A més, destacava la rellevància dels oceans, que “fan una regulació del clima molt més efectiva que els boscos, i que estan patint canvis de densitat, en les corrents i en les colònies de coralls que moren”. Tot plegat explica l’increment de fenòmens extrems arreu del planeta.
Salazar assegurava que aquest canvi climàtic és molt ràpid, però que “a vegades els estats no ho han vist com una urgència”. Segons l’especialista de l’UPC, calen solucions urgents consensuades i federades, com un canvi de model energètic i de desenvolupament; l’abandonament dels combustibles fòssils i l’aposta per l’energia renovable, i incrementar la intensitat energètic –és a dir, fer més amb menys recursos.
Segons l’ambientalista, l’objectiu marcat a la cimera de París de reduir les emissions de CO2 un 20% de cara al 2020 no només és assolible, sinó que “és pot millorar”. Amb tot, “un dels factors que limiten és la pròpia sobirania dels Estats, que sovint van a la seva”, considera Salazar, qui recordava com el 2007 alguns Estats van trencar el consens de la primera trobada contra el canvi climàtic de Rio (1992). L’excap de programes de la Unió Europea valorava el COP 16 de París com “un gran pas, però no suficient”, i recordava que la temperatura global del planeta s’ha de mantenir per sota dels 2 ºC i que, “tal com van les coses, no serà fàcil”.
L’acte també va comptar amb la participació d’Albert Camps, regidor de l’Ajuntament de Granollers i vicepresident de la Xarxa de Pobles i Ciutats cap a la Sostenibilitat i amb la professora de Filosofia, Glòria de la Llave.
Ara Granollers, 27 de maig de 2016
Xip/TV: El 2n diàleg per un Món Solidari es centra en el canvi climàtic