Federalistes als mitjansNotícies

Barcelona, 26 may (EFE).- Amb l’objectiu de projectar “llum” sobre les raons per les quals la reforma federal de l’Estat és solució a l’actual crisi territorial a Espanya i al debat independentista català, el llibre “¿Qué es el federalismo?” ha estat presentat avui a Barcelona, amb el repte de “entusiasmar” sobre aquesta via política.

El llibre ha estat escrit per la filòsofa i catedràtica Victoria Camps, el degà de Ciència Política de la UAB Joan Botella i el professor d’Economia Aplicada Francesc Trillas, membres de la direcció de l’entitat Federalistes d’Esquerres, que ha promogut la publicació d’aquesta obra (Editorial Catarata).

Davant un centenar de persones a la llibreria Bernat, amb la presència del líder del PSC, Miquel Iceta, i després de la presentació a càrrec del exfiscal i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo, l’exdiputada Eulàlia Vintró i el periodista Lluís Bassets, Camps ha defensat donar a conèixer aquest llibre a Catalunya, però també a la resta d’Espanya, on “és molt més complicat”.

“Si aquí es parla una mica en contraposició amb l’independentisme, fora de Catalunya no es parla gens de federalisme o en un sentit negatiu d’una cosa o una altra”, ha dit Camps, que ha defensat que l’obra pretén “entusiasmar” sobre el federalisme i “convèncer que és el futur i les nacions-estat són el passat”.

Botella ha considerat que el “major enemic” del federalisme “és la visió centralista de l’Estat i la seva falta de respecte per les diferències i les minories”, cosa que al seu judici ha estat imitada al seu torn per l’independentisme.

El llibre s’estructura en tres capítols que “projecten llum” i aprofundeixen en el concepte de federalisme des de l’eix conceptual, econòmic i institucional, i afronta qüestions com la plurinacionalitat, els mecanismes institucionals del federalisme o els reptes econòmics del sistema federal.

“El vell Estat que monopolitzava la sobirania ha mort. Però el combat pel federalisme serà llarg i no seran suficients canvis formals en institucions, sinó que caldrà influir en actituds socials. No és una tercera via, és una proposta ambiciosa i radical”, ha assenyalat Trillas.

L’economista ha bromejat amb que els federalistes “no faran una ‘DUF’, una Declaració Unilateral de Federalisme, ni hi haurà un ‘dia D’, però sí una evolució que ja s’està produint a través del diàleg, el pacte i el vot”.

Per la seva banda, Jiménez Villarejo ha cridat a “transmetre a la ciutadania que no hi ha millor configuració que un model federal, mentre que la resta és insolidaritat i una ruptura que seria un fracàs històric”.

“Al final, el model federal s’imposarà, perquè té la força de la raó democràtica i és la forma de resoldre la convivència històrica dels pobles d’Espanya”, ha afegit.

Per la seva banda, Vintró ha apostat per una reforma constitucional federal que tingui la “voluntat de cohesió a partir del reconeixement de les diferències i l’assumpció que la diversitat no és fruit dels capritxos dels dirigents locals, sinó de complexos canvis i processos històrics”. EFE

Se presenta libro ‘¿Qué es federalismo?’ para “entusiasmar” sobre vía federal (Agencia EFE)