ActesActualitatNotícies

El passat 25 d’abril a l’acollidora llibreria Bryon es va celebrar una tertúlia i presentació del llibre “ BASES D’UNA POLICIA FEDERAL. 1824-2024. 200 ANIVERSARI DE LA CREACIÓ DE LA POLICIA NACIONAL” per parlar de models federals d’organització policial, tant a l’àmbit espanyol com europeu.
L’acte va anar a càrrec de Narcís Ortega, autor del llibre, Comissari principal jubilat i empresari de seguretat global.
Ortega va explicar que el principal problema son els prejudicis pejoratius que comporta la paraula federal, sovint relacionades amb una organització
descontrolada. Però ni molt menys és així. La descentralització no vol dir descontrol, ja que també s’han de fixar unes bases federals, que han d’actuar com
a marc de referència. Al igual que hem vist en el cas de la sanitat on la pandèmia ens ha demostrat que l'únic sistema viable és el federal.
Ortega proposa fer un canvi progressiu començant per les temàtiques més transversals com són el terrorisme o el narcotràfic, on un òrgan col·legiat es podria encarregar de la gestió.Va remarcar la importància de modificar el marc legal i la necessitat de reforçar el canvi a través de la formació.
En l’àmbit Europeu és molt clara la necessitat d’una policia federal com per exemple és el cas de FRONTEX, pel control de les fronteres i la immigració. Aquesta institució actualment no té direcció fruit d’un escàndol de corrupció.
A Europa el topall és en la necessitat de cessió de competències per part dels Estats, especialment en els temes de seguretat i defensa.