ActivitatsActualitatNotícies

El 21 doctubre passat, Federalistes d’Esquerres del Baix Llobregat va realitzar un acte de presentació del llibre “Democràcia. L’última utopia” del professor Manuel Cruz, sota l’hospitalitat de l’alcalde de Viladecans, Sr. Carles Ruiz, a la Torre Baró, nucli històric de
la ciutat. José Luis Atienza va presentar l’associació de Federalistes com una Àgora de debat on poder conèixer persones interessants, com el mateix ponent. Hi ha massa ciutadans i ciutadanes abandonats a la seva sort, ja que la política espectacle separa la
gent de la democràcia. Les àgores i els debats poden ajudar a acostar-nos una altra vegada a l’exercici del govern de la ciutat”
En la seva extensa glossa, Atienza ens va animar a llegir el llibre que “Està ple de cites de pensadors que enriqueixen, encara que hom oblidi els noms. Una cita seva d’Habermas “Les utopies han emigrat del món del treball al món de la vida”, porta apensar que la feina s’ha desmaterialitzat, que deixa de ser progressivament un lloc de trobada col·lectiva. És el segle XXI, el treball segmentat, virtual. Més sols, amb menys companyies, la vida a un zoom. La feina des de casa, i Amazon i Instagram per a tots” i ens va convidar a submergir-nos en la lectura del llibre que il·lumina racons foscos amb la claredat del filòsof.
Amb la seva vehemència habitual, El Professor Manuel Cruz ens va omplir d’idees i reflexions:
“El filòsof aspira, no a resoldre problemes sinó a plantejar-los bé.”
“La democràcia és la millor manera que hem pogut trobar per viure plegats, com a mètode de resolució de conflictes”.
“L’ésser humà és un ésser social i també és un ésser històric. Fa dècades, les classes socials es consideraven subjectes polítics. Això està canviant i noves formes de participació democràtica seran necessàries”.
“Quan alguns polítics al·leguen que està en perill la democràcia perquè no aconsegueixen aplicar els seus interessos particulars i minoritaris, què ens volen dir?
Quina part de la democràcia hem de defensar? Votar el que alguns vulguin o complir les lleis que ens hem donat?”.
“Hem d’analitzar que, així com el final de la Unió Soviètica i la caiguda del mur de Berlín va suposar el final de la utopia comunista, el 2008 va caure el mur al liberalisme.
De minimitzar l’Estat, s'està passant a necessitar un estat més eficient i una Unió Europea més potent. Enfrontar-se a la pandèmia en conjunt, cooperant i sense competir, llançar els fons de recuperació, permeten canvis polítics, que erenimpensables. Però en aquest moment sorgeixen els populismes”.
“La Democràcia és complexa i fràgil, i si anem proclamant que hem de tornar la veu al poble o als militants i no ordenem els debats, perdem la democràcia. La democràcia és una feina en progrés. Si no s´adapta als canvis del cos social, salten les costures democràtiques”.
“El procediment bàsic de la nostra democràcia és la deliberació, si rebaixem la deliberació es rebenta la democràcia, que fins i tot es pot suïcidar. La democràcia a molts països no disposa de mecanismes que evitin que determinats polítics la destrueixin quan arribin al poder”.
“La Democràcia tensionada per l’individualisme i pel populisme només pot sobreviure amb la raó i la deliberació. Les emocions i sentiments si enterboleixen la raó i la deliberació maten la democràcia”.

El debat suscitat va acabar amb la recomanació del professor Manuel Cruz de reforçar  l’educació, per millorar la capacitat de criteri i racionalitat de les noves generacions.
L’educació no és res si no és crítica i no promou la crítica, que faci passar els éssers submisos, sotmesos a la confusió d’Internet, a éssers socials, que saben deliberar i participar a l’esfera pública.