ActivitatsActualitatNotícies

CONVERSES FEDERALS EN LA LLIBRERIA BYRON

Cicle : Moment federal europeu. Oportunitats i Dificultats: Les claus econòmiques (13 Octubre 2022)

Les converses federals en la Byron aspiren a donar seguiment al procés federal europeu facilitant trobades transversals entre experts i representants de la societat civil, promoguts per FED en aliança amb altres organitzacions cíviques europees com CpE (Citizens pro Europe), el propòsit del qual és incidir en la deliberació pública raonada i influir en la presa de decisions polítiques amb una orientació federal.

Unió Europea: Un trienni federalitzant

En aquesta Conversa es van abordar de manera introductòria els principals canvis en el context geopolític de la Unió Europea i de les polítiques econòmiques, iniciades i previsibles, en un horitzó d’incerteses però també d’oportunitats per a avançar cap a una Europa més integrada i federal. Pot dir-se que el patrimoni acumulat des de 2020, constitueix un autèntic “trienni federalitzant” de la UE, que podria implicar una “refundació”. La Unió Europea assisteix a canvis inèdits en el context geopolític i econòmic, a conseqüència de la pandèmia, la crisi energètica i el conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Fins ara, en general, les respostes polítiques a aquesta nova situació presenten un sentit “federalitzant”, amb una major unitat i millor coordinació i cooperació en la mobilització de recursos (lluita contra la pandèmia, Fons Next Generation, modalitats de mutualització del deute, acció conjunta contra la crisi energètica). Però, sobretot, aquestes polítiques són marcadament diferents de les practicades en dècades anteriors durant la Gran Recessió (austeritat i estabilitat pressupostària). Els canvis de context estan generant també canvis d’actitud i d’opinió que, al seu torn, obren noves expectatives per a les polítiques públiques i l’acció cívica, amb oportunitats i dificultats. Per a continuar consolidant els avanços per aquesta senda seran necessaris canvis de paradigmes conceptuals i noves polítiques públiques que combinin una major i millor eficiència amb inclusivitat i equitat, al costat d’una rendició de comptes més democràtica.

No podem seguir només amb més del mateix, necessitem més qualitat en tot: en la manera de treballar, de produir, de consumir i de governar.  És a dir, canviar la referència clàssica de l'”homo economicus” a l'”home i la dona solidaris” contemporanis.

Un àmbit propici per als canvis necessaris, amb un gran potencial d’impacte transversal, és el de la innovació cientificotècnica, mitjançant la formació i educació de qualitat, impulsada per una Agenda europea comuna de recerca, amb l’objectiu estratègic d’una millora substancial de la productivitat. Això contribuiria a més a una major cohesió territorial i social.

Per a ampliar el marge de viabilitat d’aquestes polítiques públiques de sentit federal i promoure la necessària mobilització de recursos, és imprescindible ampliar l’espai fiscal, tant pel costat dels ingressos com de les despeses, amb reformes a escala europea, que impulsin la suficiència, l’eficiència i l’equitat.

Federalitzar fent

Els pares fundadors del projecte comú europeu, guiats per un pensament estratègic en els objectius, però molt realistes en la seva realització pràctica, van assenyalar en els seus orígens que el procés avançaria progressivament, dins i entre els països, mitjançant la “cooperació i la solidaritat de facto”.

Doncs bé, ara s’obre l’oportunitat d’impulsar la integració federal europea, mitjançant “polítiques federalitzants de facto”. És a dir, federalitzar fent. Des d’una perspectiva catalana i espanyola, el veritable “fet diferencial” de la nostra història contemporània és que ara estem i som a Europa. Els nostres problemes i solucions estan a Europa.

Aquest hauria de ser el nostre context i marc de referència primordial. Les dues associacions patrocinadores, FED en el seu desè aniversari, i CpE, fundada més recentment en 2019, van reafirmar el seu compromís amb la promoció i defensa dels valors i l’ideari democràtic federal i europeu a Catalunya, Espanya i Europa, per a continuar avançant en aliança transversal amb altres organitzacions afins de la societat civil.

Video de la conversa completa al següent enllac: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=OCQ995wRM84&feature=emb_title