ActualitatNotíciesTertúlia

El passat 14 de setembre, va tenir lloc la presentació del llibre “La España que tanto quisimos” de Víctor Gómez Pin.

Aquesta activitat, emmarcada dins del cicle de presentacions de llibres que Federalistes d’Esquerres-UEF Catalunya realitza mensualment a la llibreria Alibri de Barcelona va comptar amb la presència de l’autor i d’Anna Estany, ambdós filòsofs i vinculats a la UAB. Anna Estany, a més és membre de la Junta de l’associació.
Estany va presentar el llibre com un assaig, enquadrat dins de les corrents filosòfiques i la trajectòria de l’autor, filòsof amb voluntat d’incidir en la realitat que ens envolta.

En el llibre, Gómez Pin fa un recorregut per la recent història del nostre país i reflexiona sobre l’oblit o la manipulació política que es fa d’alguns fets. Cosa que li permet aprofundir sobre la manera de ser espanyol, tot recordant-nos personatges rellevants de la nostra història als quals tenim tendència a considerar per sota de la seva vàlua real: Ortega i Gasset, Miquel Servet, Lorca, Cernuda, dins d’un context universal en què han influït.

Proposa mirar el passat sense penediment, perquè no en som responsables. Aquesta mirada al passat ha de servir per no tornar a cometre errors al construir el nostre futur.
Una bona part del llibre es dedica a parlar del conflicte polític a Catalunya, on la disparitat lingüística dels seus ciutadans hi juga un paper rellevant, i considera l’1 d’octubre de 2017 com un símbol del fracàs col·lectiu i una frustració per Catalunya i Espanya. 

L’autor, encara que nascut a Barcelona, se sent europeu, i en la cerca d’una identitat compartida i a la vegada diversa, és molt crític amb el nacionalisme i l’independentisme català.
Com sempre, la sala es va omplir i al final va a haver-hi  hi va haver una bona participació dels assistents, amb l’aportació de preguntes i matisos intel·ligents que van enriquir la presentació.