ActualitatEditorialOpinió

La nostra associació, Federalistes d’Esquerres-UEF Catalunya, o com ens diuen fora de Catalunya, els Federalistes catalans, té la seva raó de ser en el convenciment que els ciutadans responsables hem de treballar per la millora de la nostra societat, i que aquesta no vindrà de la mà del pensament nostàlgic ni del retorn a una societat autàrquica. Haurem d’aconseguir-ho acceptant que el món es complex i que cada cop és més difícil resoldre els problemes que ens afecten des de la petitesa dels Estats-Nació. Aquesta voluntat de transformació requereix dirigir la mirada al nostre entorn, per comprendre-la i contribuir a trobar sortides als problemes que ens afecten.

I encara que immersos en un soroll que fa que sovint costi saber cap a on van els canvis, podem dir que som en un punt d’inflexió pel que fa a la política catalana. Els fets son demostratius, que malgrat la negació i del reconeixement del fracàs per part d’alguns sectors de l’independentisme i l’aferrament a mantenir-se en el poder, la realitat és tossuda i s’acaba imposant. Les enquestes, lenta però imparablement, demostren que la societat catalana està tornant a manifestar-se com és quan no se la victimitza ni polaritza des del poder. Una ciutadania oberta i plural, aliena a la trencadissa.

En un moment en que la idea que feia de “pal de paller” del independentisme ha fracassat no té cap sentit el manteniment de la cohesió entre grups independentistes i l’enfrontament amb els que no ho son. Cal que partits polítics i la societat en general cerquin aquelles coses que ens uneixen com a societat i aquestes no poden ser altres que la voluntat de resoldre els problemes que tenim de manera col·lectiva, seguir construint una societat democràtica de drets i deures, protegir l’estat del benestar i aconseguir un millor repartiment de la riquesa. Tot això emmarcat en el perfeccionament decidit del nostre model territorial cap a un Estat Federal, model que satisfaria amb més o menys grau a la majoria de la societat catalana.

En un moment d’oportunitats com el que ens trobem, Federalistes d’Esquerres-UEF Catalunya celebrarà enguany el seu 10è aniversari. La nostra associació ho celebrarà emblemàticament, al mateix lloc on es va donar a conèixer un mes de novembre, al teatre Goya. Però també celebrarem que donem el tret de sortida a una nova etapa, de construcció del federalisme. Per això preparem altres actes que tindran ressò, com la ja anunciada jornada de Federalisme i Municipi. Estigueu amatents i us demanem que participeu activament en tots els actes que preparem. De moment, descanseu a l’agost.

Bones vacances! Això va de debò!