ActualitatOpinióTertúlia

El federalisme és l’última etapa de la revolució democràtica. És fer efectiva l’acció de compartir i fer-ho des de les institucions.

És el que ha plantejat Alexis Rodríguez-Rata en la tertúlia federalista celebrada ahir en Alibri sobre els vincles del moviment europeu i Spinelli amb la lluita antifranquista. Rodríguez-Rata, autor d’un assaig sobre el tema inclòs en l’autobiografia de Spinelli ‘Com vaig tractar de fer-me savi’, va explicar com Spinelli va treballar per una Espanya democràtica i va intentar que s’obrís no tant com una manera de democratitzar-la sinó per a guanyar europeus espanyols que fessin més fort el projecte d’una Europea lliure i unida.

Creia que Espanya era clau per a Europa. Una Europa que ell pensava havia de construir-se des de la base i no com un pacte entre estats (com ha ocorregut)
L’Europa lliure i unida concebuda per Spinelli tenia una fi política: evitar noves guerres. Però va acabar imposant-se la fi econòmica i en part els dèficit democràtics actuals es deuen al fet que cada estat ha lluitat més pels seus interessos econòmics propi que pel bé comú que passa per ser primer europeus abans que espanyols, alemanys o francesos.
Segons Rodríguez-Rata, Europa ha d’avançar cedint sobirania a la ciutadania que és la que ha de prendre les decisions (per majoria i no per unanimitat dels estats) i avançar en més federalisme que és equivalent a crear institucions que gestionin la diversitat des de la flexibilitat. En la tertúlia van participar també l’editor del llibre, Marcello Belotti, i l’exassistent de Spinelli, Silvana Panela.