ActualitatNotícies

L’Associació Federalista de Galícia ha presentat aquesta setmana el documental Federal d’Albert Solé en un acte a Santiago de Compostel·la en el qual han intervingut, a més d’Albert, Ramón Maiz, president dels federalistes gallecs, i Beatriz Silva, com a productora.

Durant el col·loqui s’ha plantejat com les principals línies de Federal, estrenat per primera vegada en 2017, estan encara més vigents arran de la pandèmia que ha fet néixer noves formes de col·laboració federal dins de la Unió Europea, per exemple, a través dels fons Next Generation.

Ramón Maiz, que a més és un dels protagonistes del documental, ha explicat que a pesar que el discurs de l’odi es crea i ha crescut en aquests anys, la crisi generada per la covid-19 ha intensificat també la necessitat del diàleg i la cooperació i ha fet sorgir noves formes de solidaritat entre estats però també entre territoris. També com la guerra a Ucraïna ha fet més peremptòria la necessitat d’una Europa més forta i unida, com la van concebre els seus fundadors, una eina per a la pau.

En el col·loqui ha intervingut també Fran Caamaño, vicepresident de l’Associació Federalista de Galícia, i altres assistents que han debatut sobre la necessitat d’avançar en una reforma federal de la Constitució, però també en què és possible avançar en el camí federal a través de les polítiques públiques.

La conclusió general del debat va ser que la crisi global i multisistèmica a la qual fem front només tindrà sortida a través de respostes federals i compartides. Ni la crisi climàtica ni l’alimentària o la migratòria es resoldran des de l’Estat Nació sinó avançant en un món en què les fronteres deixin de ser un obstacle i s’abordin els reptes mitjançant la col·laboració i el diàleg a diferents nivells.